- Męczy Cię ochota na słodycze w ciągu dnia? Wypróbuj przepis na czekoladowy pudding jaglany, który powinien zaspokoić tę potrzebę bez sięgania po przeładowane cukrem słodycze.
- Kasza jaglana to jedna z najzdrowszych kasz. Dodatkowo jest bezglutenowa i lekkostrawna, dzięki czemu spożywać ją mogą osoby z chorobami glutenozależnymi i osoby na diecie lekkostrawnej.
Kaloryczność: 515 kcal
Czas przygotowania: 15 minut
Przepis dla 1 osoby
Dieta: wegetariańska, bezglutenowa
Czekoladowy pudding jaglany - składniki:
- 10g orzechów włoskich
- 1 łyżka kakao bez cukru
- 40g kaszy jaglanej
- 100 ml mleka 2% tłuszczu
- Kilka truskawek
- 1 opakowanie (150g) jogurtu naturalnego skyr
Jak przygotować czekoladowy pudding jaglany?
Kaszę przepłukujemy, przekładamy do garnka i gotujemy na mleku, aż kasza wchłonie cały płyn.
Przekładamy do naczynia blendera, dodajemy kakao oraz jogurt i blendujemy na pudding.
Przekładamy do miseczki, dekorujemy truskawkami i orzechami.