• Męczy Cię ochota na słodycze w ciągu dnia? Wypróbuj przepis na czekoladowy pudding jaglany, który powinien zaspokoić tę potrzebę bez sięgania po przeładowane cukrem słodycze.
  • Kasza jaglana to jedna z najzdrowszych kasz. Dodatkowo jest bezglutenowa i lekkostrawna, dzięki czemu spożywać ją mogą osoby z chorobami glutenozależnymi i osoby na diecie lekkostrawnej. 

Kaloryczność: 515 kcal

Czas przygotowania: 15 minut

Przepis dla 1 osoby

Dieta: wegetariańska, bezglutenowa

Czekoladowy pudding jaglany - składniki:

  • 10g orzechów włoskich
  • 1 łyżka kakao bez cukru 
  • 40g kaszy jaglanej
  • 100 ml mleka 2% tłuszczu 
  • Kilka truskawek
  • 1 opakowanie (150g) jogurtu naturalnego skyr

Jak przygotować czekoladowy pudding jaglany?

Kaszę przepłukujemy, przekładamy do garnka i gotujemy na mleku, aż kasza wchłonie cały płyn. 

Przekładamy do naczynia blendera, dodajemy kakao oraz jogurt i blendujemy na pudding. 

Przekładamy do miseczki, dekorujemy truskawkami i orzechami.