- Muhammara z chlebem i jajkiem to słodko - pikantne połączenie wywodzące się z kuchni bliskowschodniej.
- Jeśli nie chcesz codziennie przygotowywać nowej porcji, ale ten przepis wyjątkowo Ci zasmakuje (a tak będzie!), możesz przygotować więcej i przechowywać w zamkniętym pojemniku w lodówce przez maksymalnie trzy dni.
Kaloryczność: 443kcal
Czas przygotowania: 20 minut
Przepis dla 1 osoby
Dieta: wegetariańska
Muhammara z chlebem i jajkiem - składniki
- 15 g orzechów włoskich
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
- 1 papryka czerwona
- ¼ łyżeczki papryki chili w proszku
- 1/3 łyżeczki kminu rzymskiego
- Szczypta soli
- 2 kromki chleba pełnoziarnistego
- 1 jajo kurze
Muhammara z chlebem i jajkiem - sposób przygotowania:
Paprykę kroimy na pół, usuwamy nasiona i kładziemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 st. do momentu, aż papryka zmięknie, a skórka zrobi się brązowa lub lekko czarna.
Gdy ostygnie, zdejmujemy skórkę. Orzechy prażymy na suchej patelni.
Przekładamy do blendera, dodajemy paprykę i resztę składników.
Blendujemy na pastę - w razie potrzeby dodajemy 30-40 ml wody.
Jajko gotujemy na twardo lub na miękko. Pastę rozsmarowujemy na talerzu, dodajemy przekrojone na pół jajko i pieczywo.