• Muhammara z chlebem i jajkiem to słodko - pikantne połączenie wywodzące się z kuchni bliskowschodniej.
  • Jeśli nie chcesz codziennie przygotowywać nowej porcji, ale ten przepis wyjątkowo Ci zasmakuje (a tak będzie!), możesz przygotować więcej i przechowywać w zamkniętym pojemniku w lodówce przez maksymalnie trzy dni.

Kaloryczność: 443kcal

Czas przygotowania: 20 minut

Przepis dla 1 osoby

Dieta: wegetariańska

Muhammara z chlebem i jajkiem - składniki

  • 15 g orzechów włoskich
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
  • 1 papryka czerwona 
  • ¼ łyżeczki papryki chili w proszku
  • 1/3 łyżeczki kminu rzymskiego
  • Szczypta soli
  • 2 kromki chleba pełnoziarnistego
  • 1 jajo kurze

Muhammara z chlebem i jajkiem - sposób przygotowania:

Paprykę kroimy na pół, usuwamy nasiona i kładziemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 st. do momentu, aż papryka zmięknie, a skórka zrobi się brązowa lub lekko czarna. 

Gdy ostygnie, zdejmujemy skórkę. Orzechy prażymy na suchej patelni. 

Przekładamy do blendera, dodajemy paprykę i resztę składników. 

Blendujemy na pastę - w razie potrzeby dodajemy 30-40 ml wody.

Jajko gotujemy na twardo lub na miękko. Pastę rozsmarowujemy na talerzu, dodajemy przekrojone na pół jajko i pieczywo.