• Szczaw to niepozorna roślina, w której kryje się bogactwo witamin i mikroelementów. Znajdziemy w nim głównie witaminę C, potas oraz antyoksydanty
  • Sama wiosenna zupa szczawiowa jest niskokaloryczna, ale też nie zawiera zbyt dużo białka, dlatego tradycyjnie dodajemy do niej jajko, by dostarczyć ten makroskładnik
  • Chociaż sezon na to warzywo przypada na wiosnę i wczesne lato, możemy sięgnąć po szczaw w słoiczku

Kaloryczność: 398 kcal

Czas przygotowania: 35 minut

Przepis dla 1 osoby

Dieta: wegetariańska, bezglutenowa

Wiosenna zupa szczawiowa - składniki:

  • 1 jajo kurze
  • 1 marchew
  • 300 g szczawiu lub 1 słoiczek
  • 50 ml śmietany 18%
  • 2 młode ziemniaki
  • 1 szklanka bulionu rosołowego

Wiosenna zupa szczawiowa - sposób przygotowania:

Przygotowujemy tradycyjny bulion warzywny. Możemy skorzystać też z bulionu w słoiczku.

Do garnka z bulionem dodajemy startą marchew oraz słoik szczawiu. 

Osobno gotujemy ziemniaki do miękkości oraz jajko na twardo. 

Pod koniec gotowania dodajemy śmietanę (wcześniej zaprawiamy ją kilkoma łyżkami zupy). Podajemy wszystko razem z przekrojonym na pół jajkiem na twardo.