- Szczaw to niepozorna roślina, w której kryje się bogactwo witamin i mikroelementów. Znajdziemy w nim głównie witaminę C, potas oraz antyoksydanty
- Sama wiosenna zupa szczawiowa jest niskokaloryczna, ale też nie zawiera zbyt dużo białka, dlatego tradycyjnie dodajemy do niej jajko, by dostarczyć ten makroskładnik
- Chociaż sezon na to warzywo przypada na wiosnę i wczesne lato, możemy sięgnąć po szczaw w słoiczku
Kaloryczność: 398 kcal
Czas przygotowania: 35 minut
Przepis dla 1 osoby
Dieta: wegetariańska, bezglutenowa
Wiosenna zupa szczawiowa - składniki:
- 1 jajo kurze
- 1 marchew
- 300 g szczawiu lub 1 słoiczek
- 50 ml śmietany 18%
- 2 młode ziemniaki
- 1 szklanka bulionu rosołowego
Wiosenna zupa szczawiowa - sposób przygotowania:
Przygotowujemy tradycyjny bulion warzywny. Możemy skorzystać też z bulionu w słoiczku.
Do garnka z bulionem dodajemy startą marchew oraz słoik szczawiu.
Osobno gotujemy ziemniaki do miękkości oraz jajko na twardo.
Pod koniec gotowania dodajemy śmietanę (wcześniej zaprawiamy ją kilkoma łyżkami zupy). Podajemy wszystko razem z przekrojonym na pół jajkiem na twardo.