• Frittata pochodzi z Włoch i podobna jest w przygotowaniu do quiche. Jednak uważamy, że jest mniej czasochłonna :)
  • Chcesz przygotować ją dla rodziny? Wystarczy, że pomnożysz składniki
  • To danie zmieniać się może sezonowo w zależności od dostępności warzyw. Latem stawiamy na frittatę z pomidorami

Kaloryczność: 416 kcal

Czas przygotowania: 35 minut

Przepis dla 1 osoby

Dieta: wegetariańska

Frittata z pomidorami - składniki:

  • 2 jaja kurze
  • kilka listków świeżej bazylii
  • ½ cebuli
  • 50 ml mleka 2% tłuszczu
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • 1 pomidor
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • szczypta pieprzu
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • 40 g mąki pszennej pełnoziarnistej

Frittata z pomidorami - sposób przygotowania:

Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy je z odrobiną soli na sztywno. W oddzielnej miseczce mieszamy żółtka, cebulę, mąkę, przyprawy oraz mleko i powoli dodajemy do białek, cały czas miksując na małych obrotach.

Naczynie żaroodporne smarujemy oliwą, dodajemy masę jajeczną, a na górze układamy cienkie plastry pomidora.

Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C przez 15-20 min.