- Frittata pochodzi z Włoch i podobna jest w przygotowaniu do quiche. Jednak uważamy, że jest mniej czasochłonna :)
- Chcesz przygotować ją dla rodziny? Wystarczy, że pomnożysz składniki
- To danie zmieniać się może sezonowo w zależności od dostępności warzyw. Latem stawiamy na frittatę z pomidorami
Kaloryczność: 416 kcal
Czas przygotowania: 35 minut
Przepis dla 1 osoby
Dieta: wegetariańska
Frittata z pomidorami - składniki:
- 2 jaja kurze
- kilka listków świeżej bazylii
- ½ cebuli
- 50 ml mleka 2% tłuszczu
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek
- 1 pomidor
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- szczypta pieprzu
- szczypta soli
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- 40 g mąki pszennej pełnoziarnistej
Frittata z pomidorami - sposób przygotowania:
Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy je z odrobiną soli na sztywno. W oddzielnej miseczce mieszamy żółtka, cebulę, mąkę, przyprawy oraz mleko i powoli dodajemy do białek, cały czas miksując na małych obrotach.
Naczynie żaroodporne smarujemy oliwą, dodajemy masę jajeczną, a na górze układamy cienkie plastry pomidora.
Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C przez 15-20 min.