• Halibut to ryba, która zawiera duże ilości selenu. Jeśli zmagamy się z niedoczynnością tarczycy lub chorobą Hashimoto, powinniśmy zwrócić szczególną uwagę na ten pierwiastek
  • Jeśli lubisz świeże zioła, możesz poeksperymentować! Halibut w ziołach podawany z ryżem co prawda obsypany jest ziołami prowansalskimi, ale pasować tu będą także świeży tymianek, oregano czy bazylia
  • Jeśli nie lubisz halibuta, możesz go zamienić na inną białą rybę.

Kaloryczność: 411 kcal

Czas przygotowania: 25 minut

Przepis dla 1 osoby

Dieta: tradycyjna, bezglutenowa

Halibut w ziołach podawany z ryżem - składniki:

  • 150 g fasolki szparagowej mrożonej (w sezonie świeżej)
  • 100 g halibuta
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1/2 papryki czerwonej
  • szczypta pieprzu
  • szczypta soli
  • 40 g ryżu brązowego
  • szczypta ziół prowansalskich

Halibut w ziołach podawany z ryżem - sposób przygotowania:

Piekarnik rozgrzewamy do 180 st. C. Rybę myjemy, osuszamy, skrapiamy oliwą i dodajemy przyprawy. 

Mieszamy, aby mięso było pokryte z każdej strony. 

Pieczemy w piekarniku przez 20 minut. 

W tym czasie ryż gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Fasolkę gotujemy al dente.