• Mięso z indyka nie zawiera zbyt dużo tłuszczów, jednak nie możemy zapominać, że są one niezbędne do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Jeśli wybieramy produkty, które zawierają nieduże ilości tłuszczu, możemy użyć więcej oliwy lub dodać śmietanę do sosu
  • W przepisie na indyka w sosie śmietanowo-porowym proporcje te równoważą się idealnie. Mięso drobiowe ma mniej tłuszczu niż np. wieprzowe. Możemy wtedy dodać więcej oliwy lub przygotować sos na bazie śmietany

Kaloryczność: 343 kcal

Czas przygotowania: 25 minut

Przepis dla 1 osoby

Dieta: tradycyjna, bezglutenowa

Indyk w sosie śmietanowo-porowym - składniki:

  • 100 g mięsa z piersi indyka
  • 1/2 pora
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • szczypta pieprzu
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • 50 ml śmietany 18%
  • 2 młode ziemniaki

Indyk w sosie śmietanowo-porowym - przygotowanie:

Mięso kroimy w paski, lekko rozbijamy i przyprawiamy solą i pieprzem. 

Pora kroimy w talarki i przekładamy do garnka z grubym dnem. Podlewamy ok. 100 ml wody i dusimy na niedużym ogniu, aż zmięknie. W tym czasie osobno gotujemy ziemniaki.

Kiedy por zmięknie, dodajemy śmietanę oraz zioła. Mieszamy, a kiedy zacznie wrzeć, dodajemy mięso i dusimy ok. 7 minut, aż będzie gotowe. 

Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Podajemy z ugotowanymi ziemniakami.