• Jedliście kiedyś zupę koperkową z wołowiną? To połączenie sprawi, że posiłek będzie pyszny, ale również zdrowy
  • Zastanawialiście się kiedyś, czy koperek ma jakiekolwiek wartości odżywcze? Ma, i to dużo! W tych niepozornych łodygach znajdziemy mnóstwo witaminy C, a nawet wapnia!

Kaloryczność: 434 kcal

Czas przygotowania: 25 minut

Przepis dla 1 osoby

Dieta: tradycyjna

Zupa koperkowa z wołowiną - składniki:

  • 1 pęczek koperku
  • 2 marchewki
  • 1 korzeń pietruszki 
  • 50 ml śmietany 18%
  • 80 g polędwicy wołowej
  • 1 szklanka bulionu rosołowego
  • 40 g kaszy pęczak

Zupa koperkowa z wołowiną - sposób przygotowania:

Przygotowujemy bulion rosołowy - może być na wołowinie, której użyjemy do przygotowania zupy. Możemy wspomóc się bulionem ze słoiczka. 

Do gotowego bulionu dodajemy starte na tarce marchew i pietruszkę.

Jeśli mięso jest surowe, dodajemy je do bulionu razem z warzywami. Gotujemy do miękkości na małym ogniu. 

Osobno gotujemy kaszę według instrukcji na opakowaniu.

Do bulionu dodajemy 1/2 pęczka posiekanego koperku oraz zaprawioną bulionem śmietanę. Zupę podajemy z kaszą.