• Soczewica zawiera dużo białka, jednak by poprawić jego przyswajalność, warto dodać źródło witaminy C, np. paprykę
  • Lekka sałatka makaronowa z soczewicą i brokułem została skomponowana w taki sposób, by dostarczać niezbędnych witamin, mikroelementów i błonnika

Kaloryczność: 380 kcal

Czas przygotowania: 20 minut

Przepis dla 1 osoby

Dieta: wegetariańska

Lekka sałatka makaronowa z soczewicą i brokułem - składniki:

  • 100 g brokuła
  • 1 ząbek czosnku
  • 30 g makaronu pełnoziarnistego pióra 
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1/2 papryki czerwonej
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • szczypta pieprzu
  • szczypta soli
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 40 g soczewicy czerwonej, surowej

Lekka sałatka makaronowa z soczewicą i brokułem - przygotowanie:

Soczewicę i makaron gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Brokuł gotujemy al dente. 

Paprykę kroimy w kostkę. W dużej misce łączymy ugotowany makaron, soczewicę, brokuł i paprykę.

Przygotowujemy sos: oliwę mieszamy z sokiem z cytryny, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, oregano, solą i pieprzem.

Polewamy sałatkę bezpośrednio przed podaniem.