- Soczewica zawiera dużo białka, jednak by poprawić jego przyswajalność, warto dodać źródło witaminy C, np. paprykę
- Lekka sałatka makaronowa z soczewicą i brokułem została skomponowana w taki sposób, by dostarczać niezbędnych witamin, mikroelementów i błonnika
Kaloryczność: 380 kcal
Czas przygotowania: 20 minut
Przepis dla 1 osoby
Dieta: wegetariańska
Lekka sałatka makaronowa z soczewicą i brokułem - składniki:
- 100 g brokuła
- 1 ząbek czosnku
- 30 g makaronu pełnoziarnistego pióra
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1/2 papryki czerwonej
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- szczypta pieprzu
- szczypta soli
- 2 łyżki soku z cytryny
- 40 g soczewicy czerwonej, surowej
Lekka sałatka makaronowa z soczewicą i brokułem - przygotowanie:
Soczewicę i makaron gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Brokuł gotujemy al dente.
Paprykę kroimy w kostkę. W dużej misce łączymy ugotowany makaron, soczewicę, brokuł i paprykę.
Przygotowujemy sos: oliwę mieszamy z sokiem z cytryny, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, oregano, solą i pieprzem.
Polewamy sałatkę bezpośrednio przed podaniem.