- Jajka zawierają pełnowartościowe białko, które sprawi, że dłużej będziemy czuć się najedzeni. Będąc na redukcji, warto wzbogacić swój jadłospis o produkty zawierające jajka, ponieważ zwiększają one uczucie sytości i sprawiają, że nie mamy ochoty podjadać między posiłkami
- Kanapki z pastą jajeczną w stylu włoskim przygotujemy bardzo szybko. Jeśli mamy ochotę, możemy przygotować jej więcej i przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku w lodówce do trzech dni
Kaloryczność: 411 kcal
Czas przygotowania: 15 minut
Przepis dla 1 osoby
Dieta: wegetariańska
Kanapki z pastą jajeczną w stylu włoskim - składniki:
- 2 jaja kurze
- kilka listków świeżej bazylii
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek
- szczypta pieprzu
- szczypta soli
- 3 plastry pomidorów suszonych w oleju
- 2 kromki chleba pełnoziarnistego
- garść rukoli
Kanapki z pastą jajeczną w stylu włoskim - sposób przygotowania:
Jajka gotujemy na twardo. Obieramy ze skorupki i przekładamy do naczynia blendera lub miseczki.
Dodajemy pokrojone suszone pomidory, porwane listki bazylii, sól, pieprz i łyżeczkę oleju z suszonych pomidorów.
Blendujemy na gładką pastę.