• Jajka zawierają pełnowartościowe białko, które sprawi, że dłużej będziemy czuć się najedzeni. Będąc na redukcji, warto wzbogacić swój jadłospis o produkty zawierające jajka, ponieważ zwiększają one uczucie sytości i sprawiają, że nie mamy ochoty podjadać między posiłkami
  • Kanapki z pastą jajeczną w stylu włoskim przygotujemy bardzo szybko. Jeśli mamy ochotę, możemy przygotować jej więcej i przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku w lodówce do trzech dni

Kaloryczność: 411 kcal

Czas przygotowania: 15 minut

Przepis dla 1 osoby

Dieta: wegetariańska

Kanapki z pastą jajeczną w stylu włoskim - składniki:

  • 2 jaja kurze
  • kilka listków świeżej bazylii
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek 
  • szczypta pieprzu
  • szczypta soli
  • 3 plastry pomidorów suszonych w oleju 
  • 2 kromki chleba pełnoziarnistego
  • garść rukoli

Kanapki z pastą jajeczną w stylu włoskim - sposób przygotowania:

Jajka gotujemy na twardo. Obieramy ze skorupki i przekładamy do naczynia blendera lub miseczki. 

Dodajemy pokrojone suszone pomidory, porwane listki bazylii, sól, pieprz i łyżeczkę oleju z suszonych pomidorów.

Blendujemy na gładką pastę.