• Dorsz w pomidorach to przepis, dzięki któremu łatwiej będzie nam wytrwać na diecie. Dzięki wysokiej zawartości białka będziemy najedzeni na dłużej i nie będziemy mieć ochoty na słodycze
  • Ryby są bogatym źródłem pełnowartościowego białka oraz tłuszczów. Warto, by pojawiały się na naszych talerzach przynajmniej dwa razy w tygodniu. 

Kaloryczność: 351 kcal

Czas przygotowania: 20 minut

Przepis dla 1 osoby

Dieta: tradycyjna, bezglutenowa

Dorsz w pomidorach - składniki:

  • 2 łyżki szczypiorku
  • 100 g dorsza
  • 1 łyżka oliwy z oliwek 
  • 2 duże pomidory
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • szczypta pieprzu
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • 30 g ryżu basmati 
  • szczypta soli

Dorsz w pomidorach - sposób przygotowania:

Ryż gotujemy oddzielnie według instrukcji na opakowaniu. 

Pomidory sparzamy, obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Na rozgrzanej oliwie podduszamy je, by zredukować część wody. 

Dodajemy pokrojonego w mniejsze kawałki dorsza oraz przyprawy. Dusimy pod przykryciem, aż mięso będzie gotowe. 

Podajemy z ugotowanym ryżem.