- Dorsz w pomidorach to przepis, dzięki któremu łatwiej będzie nam wytrwać na diecie. Dzięki wysokiej zawartości białka będziemy najedzeni na dłużej i nie będziemy mieć ochoty na słodycze
- Ryby są bogatym źródłem pełnowartościowego białka oraz tłuszczów. Warto, by pojawiały się na naszych talerzach przynajmniej dwa razy w tygodniu.
Kaloryczność: 351 kcal
Czas przygotowania: 20 minut
Przepis dla 1 osoby
Dieta: tradycyjna, bezglutenowa
Dorsz w pomidorach - składniki:
- 2 łyżki szczypiorku
- 100 g dorsza
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 2 duże pomidory
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- szczypta pieprzu
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- 30 g ryżu basmati
- szczypta soli
Dorsz w pomidorach - sposób przygotowania:
Ryż gotujemy oddzielnie według instrukcji na opakowaniu.
Pomidory sparzamy, obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Na rozgrzanej oliwie podduszamy je, by zredukować część wody.
Dodajemy pokrojonego w mniejsze kawałki dorsza oraz przyprawy. Dusimy pod przykryciem, aż mięso będzie gotowe.
Podajemy z ugotowanym ryżem.