• Krem z zielonych szparagów jest niskokalorycznym daniem, pełnym witamin i mikroelementów. Ma też niski indeks glikemiczny, a dzięki dodatkowi białka i pełnoziarnistych węglowodanów będzie odpowiedni dla osób z cukrzycą czy insulinoopornością.
  • Sezon na szparagi jest bardzo krótki, ale nic straconego. Można je zamrozić i przechowywać w zamrażalniku nawet kilka miesięcy.

Kaloryczność: 390 kcal

Czas przygotowania: 25 minut

Przepis dla 1 osoby

Dieta: wegetariańska

Krem z zielonych szparagów - składniki:

  • 1 szklanka bulionu warzywnego
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • szczypta pieprzu
  • szczypta soli
  • ½ kulki (ok. 65g) sera mozzarella light 
  • 8 szparagów
  • 50 g komosy ryżowej

Jak przygotować krem z zielonych szparagów?

Szparagi płuczemy, odłamujemy twarde końce i kroimy na ok. 2 cm kawałki.

Do gotującego się bulionu (lub 250 ml wody z łyżeczką bulionu ze słoiczka) wrzucamy łodygi szparagów (oprócz główek), nieugotowaną komosę oraz oliwę. 

Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i mieszamy. Gotujemy przez ok. 7 minut, następnie dodajemy główki szparagów i gotujemy jeszcze 2 minuty.

Miksujemy w blenderze na idealnie gładki krem. W razie potrzeby doprawiamy solą i pieprzem. 

Podajemy z porwaną w dłoniach mozzarellą.