- Rabarbarowy pudding chia przygotowany z nasion szałwii hiszpańskiej (chia) to źródło kwasów tłuszczowych z rodziny omega-3 i -6.
- Jeśli wolisz, można użyć zamiast chia siemienia lnianego, które podobnie jak małe nasionka szałwii pochłania duże ilości płynów.
Kaloryczność: 369 kcal
Czas przygotowania: 20 minut
Czas chłodzenia: ok. 8 godzin - warto przygotować wcześniej!
Przepis dla 1 osoby
Dieta: wegetariańska
Rabarbarowy pudding chia - składniki:
- 2 łyżeczki ksylitolu
- 20 g masła orzechowego
- 150 ml mleka 2% tłuszczu
- 2 łodygi rabarbaru
- 2 łyżki nasion chia
Rabarbarowy pudding chia - sposób przygotowania:
Rabarbar obieramy i kroimy na nieduże kawałki. Przekładamy do rondelka, podlewamy lekko wodą, dodajemy łyżeczkę słodzika i dusimy, aż zmięknie.
Nasiona chia zalewamy mlekiem, dodajemy łyżeczkę słodzika, mieszamy i odstawiamy do lodówki, aż napęcznieją (to trwa kilka godzin, dlatego warto przygotować wcześniej).
Jak nasiona wchłoną płyn, na dół słoika lub miseczki wykładamy mus z rabarbaru, warstwę chia oraz masło orzechowe.