- Proteinowy omlet truskawkowy dzięki dodaniu zawierającego duże ilości białka jogurtu skyr sprawi, że będziemy najedzeni na długo i nie będziemy mieli chęci podjadać między posiłkami. Łatwiej będzie nam wytrwać w procesie odchudzania.
- Białko to nie tylko odżywki proteinowe. Stawiajmy na naturalne źródła tego makroskładnika. Znajdziemy go w jogurtach, serach twarogowych, produktach mięsnych.
Kaloryczność: 438 kcal
Czas przygotowania: 15 minut
Przepis dla 1 osoby
Dieta: wegetariańska
Proteinowy omlet truskawkowy - składniki:
- 1 jajo kurze
- 1 łyżeczka ksylitolu
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- 100 g truskawek
- 40 g mąki pszennej pełnoziarnistej
- 1 opakowanie (150 ml) jogurtu naturalnego skyr
Proteinowy omlet truskawkowy - sposób przygotowania:
W miseczce razem mieszamy jajko, jogurt skyr, mąkę, słodzik oraz proszek do pieczenia.
Na patelni rozgrzewamy oliwę. Jak będzie gorąca, dodajemy masę i smażymy na niedużym ogniu na złoto z obu stron.
Przekładamy na talerz i dekorujemy plasterkami truskawek.