• Kanapki z wegańską pastą à la jajeczną z ciecierzycy to roślinna wersja kanapek z tradycyjną pastą z jajek.
  • Do przygotowania pasty zalecamy użyć czarnej soli kala namak, którą można kupić w większym sklepie. Jeśli jednak nie uda Ci się jej znaleźć, możesz użyć normalnej soli.

Kaloryczność: 442 kcal

Czas przygotowania: 10 minut

Przepis dla 1 osoby

Dieta: wegańska

Wegańska pasta à la jajeczna z ciecierzycy - składniki:

  • ¼ cebuli
  • 1 łyżeczka szczypiorku
  • 1 łyżeczka oleju rzepakowego
  • ¼ łyżeczki mielonej kurkumy
  • 2 łyżki płatków drożdżowych
  • 100 g ciecierzycy z puszki 
  • 20-30 ml wody
  • szczypta czarnej soli kala namak - lub zwykłej

Dodatkowo: 

  • 2 kromki chleba pełnoziarnistego
  • ½ ogórka lub 1 gruntowy
  • 2 marchewki

Kanapki z wegańską pastą à la jajeczną z ciecierzycy - przygotowanie:

Ciecierzycę płuczemy z zalewy i przekładamy do naczynia blendera. 

Dodajemy resztę składników i krótko blendujemy, aż składniki się połączą.

Podajemy z chlebem pełnoziarnistym i warzywami.