• Zalecenia Narodowego Centrum Edukacji Żywieniowej mówią o spożywaniu co najmniej 2 porcji ryby w tygodniu i 1 porcji ryby tłustej. Nasze kanapki z makrelą to właśnie ta 1 z dwóch zalecanych porcji.
  • Makrela to doskonałe źródło kwasów tłuszczowych omega-3, które mają m.in. działanie przeciwzapalne. 

Kaloryczność: 413 kcal

Czas przygotowania: 5 minut

Przepis dla 1 osoby

Dieta: tradycyjna

Kanapki z makrelą - składniki:

  • ok. 60 g makreli wędzonej
  • 1 pomidor
  • garść rukoli
  • 10 g masła ekstra 
  • 2 kromki chleba pełnoziarnistego

Kanapki z makrelą - sposób przygotowania:

Chleb smarujemy masłem, rozkładamy kawałki makreli oraz rukolę. Podajemy z pokrojonym pomidorem.