• Curry kojarzy Ci się z żółtą zupą lub daniem jednogarnkowym? Dziś przepisem na wegańskie curry z botwiną udowodnimy, że to danie może występować pod wieloma postaciami.
  • Zarówno botwina, jak i ciecierzyca są źródłem roślinnego żelaza. By poprawić jego przyswajalność, warto dodać źródło witaminy C, czyli na przykład paski surowej papryki do pochrupania. 

Kaloryczność: 415 kcal

Czas przygotowania: 25 minut

Przepis dla 1 osoby

Dieta: wegańska, bezglutenowa

Wegańskie curry z botwiną - składniki:

  • ½ cebuli
  • 1 ząbek czosnku
  • 10 g korzenia imbiru 
  • 50 ml mleczka kokosowego
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • ½ papryczki chili
  • szczypta pieprzu
  • szczypta soli
  • ½ pęczka botwiny
  • 150 g ciecierzycy z puszki
  • 1 łyżka żółtej pasty curry

Jak przygotować wegańskie curry z botwiną?

W garnku rozgrzewamy oliwę, dodajemy posiekaną cebulę, czosnek, papryczkę chili (opcjonalnie), pastę curry i starty kawałek imbiru. Zostawiamy, aż się podsmażą. W tym czasie myjemy botwinkę, siekamy liście, a buraczki obieramy i kroimy w niedużą kostkę lub ścieramy na tarce. 

Ciecierzycę płuczemy z zalewy. Dodajemy ją do garnka razem z botwinką i zalewamy ok. 200 ml wody. 

Gotujemy pod przykryciem ok. 10-15 min, aż warzywa zmiękną, a część wody odparuje. 

Pod koniec gotowania dodajemy mleczko kokosowe i przyprawiamy do smaku solą oraz pieprzem.