• Zupa ogórkowa to tradycyjny "must-have" każdego niedzielnego rodzinnego obiadu. Może u Was jadło się inne zupy?
  • Najważniejszym składnikiem są dobrej jakości kiszone ogórki. 
  • Skyr w tym przepisie jest dodany, by zwiększyć ilość białka. Możesz go pominąć.

Kaloryczność: 349 kcal

Czas przygotowania: 25 minut

Przepis dla 1 osoby

Dieta: wegetariańska

Zupa ogórkowa - składniki:

  • 1 szklanka bulionu warzywnego
  • ½ cebuli
  • 1 marchew
  • 2 młode ziemniaki
  • 1 łyżeczka masła klarowanego 
  • 2 duże ogórki kiszone 
  • 1 opakowanie (150ml) jogurtu naturalnego skyr 

Zupa ogórkowa - sposób przygotowania:

W garnku na maśle klarowanym szklimy pokrojoną w kosteczkę cebulę. Dodajemy obraną i startą na tarce o grubych oczkach marchew. Mieszając, smażymy przez ok. 3 minuty. 

Wlewamy gorący bulion i zagotowujemy. Przykrywamy, zmniejszamy ogień i gotujemy przez ok. 5 minut. 

Dodajemy obrane i pokrojone w kosteczkę ziemniaki i gotujemy przez ok. 10 minut. (To ważne, żeby ziemniaki ugotować przed dodaniem ogórków, ponieważ odczyn kwasowy sprawi, że nie ugotują się one i będą ciągle twarde).

Dodajemy starte na tarce obrane ogórki oraz 1/2 szklanki soku z kiszonych ogórków (zalewy). 

Gotujemy przez ok. 10 minut. Odstawiamy z ognia.

Dodajemy szczypiorek (opcjonalnie) oraz jogurt skyr (najpierw wymieszanym z kilkoma łyżkami wywaru).