• Można by powiedzieć, że burrata to bardziej zaskakująca mozzarella. Powstaje dzięki formowaniu na kształt kieszonki gorącej jeszcze mozzarelli i wypełnia się jej środek resztą sera wymieszanego ze śmietaną.
  • Jeśli jednak nie przemawia do Ciebie taka forma, burratę możesz zastąpić mozzarellą. 

Kaloryczność: 437 kcal

Czas przygotowania: 15 minut

Przepis dla 1 osoby

Dieta: wegetariańska

Grahamka z burratą i pomidorem - składniki:

  • 1 grahamka
  • 1 pomidor
  • garść rukoli
  • ½ kulki burraty

Grahamka z burratą i pomidorem - sposób przygotowania:

Pomidora kroimy w niedużą kostkę i podsmażamy na suchej patelni z dodatkiem soli, pieprzu i oregano. 

Na drugiej, suchej patelni podgrzewamy bułkę. 

Na podgrzaną grahamkę kładziemy odparowanego pomidora (powinien zrobić się gęsty sos), na to kawałki burraty (musi być prosto z lodówki, wtedy się nie rozleje) oraz rukolę.