• Jaja sadzone z młodymi ziemniakami i szparagami to sposób na wykorzystanie wiosennych warzyw, a szczególnie młodych ziemniaczków.
  • Często słyszymy, że cukrzycy lub osoby zmagające się z insulinoopornością nie mogą jeść ziemniaków. To niestety bardzo często powielany mit. Te osoby mogą zjeść ziemniaki w zbilansowanym posiłku. Dodatkowo młode ziemniaczki mają mniej skrobi i przez to niższy indeks i ładunek glikemiczny!

Kaloryczność: 417 kcal

Czas przygotowania: 15 minut

Przepis dla 1 osoby

Dieta: wegetariańska

Jaja sadzone z młodymi ziemniakami i szparagami - składniki:

  • 2 jaja kurze
  • łyżeczka oliwy z oliwek
  • 5 szparagów
  • 3 młode ziemniaki
  • 3 łyżeczki koperku

Jaja sadzone z młodymi ziemniakami i szparagami - przygotowanie:

Ziemniaki gotujemy w skórce do miękkości. Szparagi gotujemy al dente. 

Jajka smażymy na rozgrzanej oliwie. Przekładamy na talerz i posypujemy posiekanym koperkiem. 

Przyprawiamy solą i pieprzem do smaku.