• Botwina i boćwina to dwie nazwy używane zamiennie, chociaż biolodzy by dyskutowali :)
  • Jednak my dyskutować nie będziemy - botwina to źródło zarówno żelaza, jak i witaminy C. Jeśli masz problem ze zbyt niskim poziomem tego pierwiastka w organizmie, to koniecznie wypróbuj przepis na kurczaka z botwinką!

Kaloryczność: 402 kcal

Czas przygotowania: 20 minut

Przepis dla 1 osoby

Dieta: tradycyjna, bezglutenowa

Kurczak z botwinką - składniki:

  • 70 g mięsa z piersi kurczaka
  • szklanka bulionu warzywnego
  • 1 ząbek czosnku
  • 30 g kaszy gryczanej 
  • 1 łyżka mąki ziemniaczana
  • ? pęczka botwiny
  • 1 łyżeczka masła klarowanego
  • 3 łyżeczki koperku

Kurczak z botwinką - przygotowanie:

Kurczak myjemy i osuszamy. Kroimy wzdłuż na 2 cieńsze filety i rozbijamy nieco tłuczkiem w najgrubszej części. Doprawiamy solą, pieprzem. 

Botwinkę dokładnie myjemy, odcinamy buraczki, obieramy je i ścieramy na tarce. Liście drobno siekamy. 

W garnku roztapiamy 1 łyżeczkę masła klarowanego i lekko zarumieniamy starty ząbek czosnku. Dodajemy starte buraczki i chwilę razem podsmażamy.

Doprawiamy solą, pieprzem i wlewamy połowę bulionu lub wody. Gotujemy przez ok. 5 minut, aż buraczki zmiękną. 

Dodajemy liście botwinki i resztę bulionu/wody, mieszamy i znów gotujemy przez ok. 3 minuty. Dodajemy łyżkę mąki ziemniaczanej. Całość energicznie mieszamy, zagotowujemy i dokładamy pokrojonego kurczaka.

Zmniejszamy gaz i dusimy pod przykryciem, aż mięso będzie gotowe. 

W tym czasie gotujemy kaszę. Przed podaniem posypujemy posiekanym koperkiem.