- Botwina i boćwina to dwie nazwy używane zamiennie, chociaż biolodzy by dyskutowali :)
- Jednak my dyskutować nie będziemy - botwina to źródło zarówno żelaza, jak i witaminy C. Jeśli masz problem ze zbyt niskim poziomem tego pierwiastka w organizmie, to koniecznie wypróbuj przepis na kurczaka z botwinką!
Kaloryczność: 402 kcal
Czas przygotowania: 20 minut
Przepis dla 1 osoby
Dieta: tradycyjna, bezglutenowa
Kurczak z botwinką - składniki:
- 70 g mięsa z piersi kurczaka
- szklanka bulionu warzywnego
- 1 ząbek czosnku
- 30 g kaszy gryczanej
- 1 łyżka mąki ziemniaczana
- ? pęczka botwiny
- 1 łyżeczka masła klarowanego
- 3 łyżeczki koperku
Kurczak z botwinką - przygotowanie:
Kurczak myjemy i osuszamy. Kroimy wzdłuż na 2 cieńsze filety i rozbijamy nieco tłuczkiem w najgrubszej części. Doprawiamy solą, pieprzem.
Botwinkę dokładnie myjemy, odcinamy buraczki, obieramy je i ścieramy na tarce. Liście drobno siekamy.
W garnku roztapiamy 1 łyżeczkę masła klarowanego i lekko zarumieniamy starty ząbek czosnku. Dodajemy starte buraczki i chwilę razem podsmażamy.
Doprawiamy solą, pieprzem i wlewamy połowę bulionu lub wody. Gotujemy przez ok. 5 minut, aż buraczki zmiękną.
Dodajemy liście botwinki i resztę bulionu/wody, mieszamy i znów gotujemy przez ok. 3 minuty. Dodajemy łyżkę mąki ziemniaczanej. Całość energicznie mieszamy, zagotowujemy i dokładamy pokrojonego kurczaka.
Zmniejszamy gaz i dusimy pod przykryciem, aż mięso będzie gotowe.
W tym czasie gotujemy kaszę. Przed podaniem posypujemy posiekanym koperkiem.