• Kasza manna to najdrobniejsza z kasz dostępnych na rynku. Jest delikatna w smaku i dla żołądka, dlatego często podaje się ją dzieciom. Może być też spożywana przez osoby na diecie lekkostrawnej.
  • Chociaż ma wysoki indeks glikemiczny, to w prawidłowo zbilansowanym posiłku mogą sięgnąć po nią cukrzycy i osoby z insulinoopornością.
  • Chcesz wersję wegańską? Zamień mleko i jogurt na roślinne alternatywy.

Kaloryczność: 455 kcal

Czas przygotowania: 20 minut

Przepis dla 1 osoby

Dieta: wegetariańska

Kasza manna na słodko z chrupiącymi dodatkami - składniki:

  • 5 g pestek dyni
  • 1 kostka gorzkiej czekolady 90 proc.
  • 30 g kaszy manny
  • 2 kiwi 
  • 1 łyżeczka ksylitolu
  • 10 g migdałów
  • 100 ml mleka 2 proc. tłuszczu 
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • ½ opakowania (75 g) jogurtu naturalnego Skyr 

Kasza manna na słodko z chrupiącymi dodatkami - sposób przygotowania:

Kaszę wsypujemy do rondelka, dodajemy słodzik, cynamon i zalewamy mlekiem. 

Gotujemy na małym gazie, cały czas mieszając, dopóki kasza nie zgęstnieje. 

Przekładamy do miseczki. 

Dodajemy nasiona, jogurt , orzechy, kostkę gorzkiej czekolady oraz pokrojone kiwi.