- Kasza manna to najdrobniejsza z kasz dostępnych na rynku. Jest delikatna w smaku i dla żołądka, dlatego często podaje się ją dzieciom. Może być też spożywana przez osoby na diecie lekkostrawnej.
- Chociaż ma wysoki indeks glikemiczny, to w prawidłowo zbilansowanym posiłku mogą sięgnąć po nią cukrzycy i osoby z insulinoopornością.
- Chcesz wersję wegańską? Zamień mleko i jogurt na roślinne alternatywy.
Kaloryczność: 455 kcal
Czas przygotowania: 20 minut
Przepis dla 1 osoby
Dieta: wegetariańska
Kasza manna na słodko z chrupiącymi dodatkami - składniki:
- 5 g pestek dyni
- 1 kostka gorzkiej czekolady 90 proc.
- 30 g kaszy manny
- 2 kiwi
- 1 łyżeczka ksylitolu
- 10 g migdałów
- 100 ml mleka 2 proc. tłuszczu
- ½ łyżeczki cynamonu
- ½ opakowania (75 g) jogurtu naturalnego Skyr
Kasza manna na słodko z chrupiącymi dodatkami - sposób przygotowania:
Kaszę wsypujemy do rondelka, dodajemy słodzik, cynamon i zalewamy mlekiem.
Gotujemy na małym gazie, cały czas mieszając, dopóki kasza nie zgęstnieje.
Przekładamy do miseczki.
Dodajemy nasiona, jogurt , orzechy, kostkę gorzkiej czekolady oraz pokrojone kiwi.