- Tajemnica najlepszego hummusu to dobrej jakości pasta tahini. Daje ona charakterystyczny, lekko ziemisty, acz słodki posmak.
- Drugą kwestią jest to, że w czasie przygotowywania hummusu nie dodajemy oliwy. Jeśli pasta jest za gęsta, dodajemy po trochu zimnej wody.
- Hummus możemy przygotować w różnych wersjach smakowych. Najlepiej wykorzystywać sezonowe warzywa. Dlatego wiosną i latem na naszych stołach gości szparagowy hummus.
Kaloryczność: 430 kcal
Czas przygotowania: 10 minut
Przepis dla 1 osoby
Dieta: wegańska
Szparagowy hummus – składniki:
- 15 g tahini
- Szczypta pieprzu
- Szczypta soli
- 2 szparagi
- 100 g ciecierzycy z puszki
- 2 łyżki soku z cytryny
Dodatkowo:
3 łodygi selera naciowego
2 kromki chleba pełnoziarnistego
Szparagowy hummus – sposób przygotowania:
Szparagi gotujemy do miękkości. Kroimy na mniejsze kawałki i przekładamy do naczynia blendera. Dodajemy opłukaną z zalewy ciecierzycę, tahini i resztę składników.
Blendujemy na gładką pastę. W razie potrzeby dodajemy łyżkę lub dwie zimnej wody.
Podajemy z pieczywem pełnoziarnistym i pokrojonym w słupki selerem naciowym.