• Tajemnica najlepszego hummusu to dobrej jakości pasta tahini. Daje ona charakterystyczny, lekko ziemisty, acz słodki posmak. 
  • Drugą kwestią jest to, że w czasie przygotowywania hummusu nie dodajemy oliwy. Jeśli pasta jest za gęsta, dodajemy po trochu zimnej wody.
  • Hummus możemy przygotować w różnych wersjach smakowych. Najlepiej wykorzystywać sezonowe warzywa. Dlatego wiosną i latem na naszych stołach gości szparagowy hummus.

Kaloryczność: 430 kcal

Czas przygotowania: 10 minut

Przepis dla 1 osoby

Dieta: wegańska

Szparagowy hummus – składniki:

  • 15 g tahini 
  • Szczypta pieprzu
  • Szczypta soli 
  • 2 szparagi
  • 100 g ciecierzycy z puszki
  • 2 łyżki soku z cytryny

Dodatkowo: 

3 łodygi selera naciowego

2 kromki chleba pełnoziarnistego

Szparagowy hummus – sposób przygotowania:

Szparagi gotujemy do miękkości. Kroimy na mniejsze kawałki i przekładamy do naczynia blendera. Dodajemy opłukaną z zalewy ciecierzycę, tahini i resztę składników. 

Blendujemy na gładką pastę. W razie potrzeby dodajemy łyżkę lub dwie zimnej wody.

Podajemy z pieczywem pełnoziarnistym i pokrojonym w słupki selerem naciowym.