- Stir-fry pochodzi ze Wschodu i jest jednym z najbardziej popularnych dań.
- W tym przepisie wykorzystujemy to, co przynosi nam sezonowość - wiosenne stir-fry z wołowiną to pyszny chrupiący groszek, charakterystyczny seler naciowy i lekko ostry por.
Wiosenne stir-fry z wołowiną - składniki:
- 1 ząbek czosnku
- 50 g groszku zielonego
- 30 g makaronu ryżowego
- 1 łyżeczka oleju sezamowego
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek
- ½ papryczki chili
- ½ pora
- 100 g polędwicy wołowej
- 2 łodygi selera naciowego
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżka sosu sojowego o obniżonej zawartości sodu
Sposób przygotowania:
Makaron gotujemy według instrukcji na opakowaniu.
Na patelni lub w woku rozgrzewamy oliwę, dodajemy posiekanego pora, czosnek i papryczkę chili. Smażymy na dużym ogniu. Po 2-3 minutach dodajemy seler naciowy pokrojony w paski, groszek i pokrojone mięso.
Smażymy, cały czas mieszając, przez ok. 5-6 minut, aż mięso będzie gotowe.
Dodajemy sos sojowy, sok z cytryny i olej sezamowy oraz makaron.
Dokładnie mieszamy i przekładamy do miseczki.