• Stir-fry pochodzi ze Wschodu i jest jednym z najbardziej popularnych dań.
  • W tym przepisie wykorzystujemy to, co przynosi nam sezonowość - wiosenne stir-fry z wołowiną to pyszny chrupiący groszek, charakterystyczny seler naciowy i lekko ostry por. 

Wiosenne stir-fry z wołowiną - składniki:

  • 1 ząbek czosnku
  • 50 g groszku zielonego 
  • 30 g makaronu ryżowego
  • 1 łyżeczka oleju sezamowego
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • ½ papryczki chili 
  • ½ pora
  • 100 g polędwicy wołowej
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 1 łyżka soku z cytryny 
  • 1 łyżka sosu sojowego o obniżonej zawartości sodu

Sposób przygotowania:

Makaron gotujemy według instrukcji na opakowaniu. 

Na patelni lub w woku rozgrzewamy oliwę, dodajemy posiekanego pora, czosnek i papryczkę chili. Smażymy na dużym ogniu. Po 2-3 minutach dodajemy seler naciowy pokrojony w paski, groszek i pokrojone mięso. 

Smażymy, cały czas mieszając, przez ok. 5-6 minut, aż mięso będzie gotowe. 

Dodajemy sos sojowy, sok z cytryny i olej sezamowy oraz makaron. 

Dokładnie mieszamy i przekładamy do miseczki.