• W przepisie na gnocchi ze szparagami wykorzystujemy gnocchi dostępne w sklepie. Na rynku coraz częściej znaleźć można gotowe produkty z bardzo dobrym składem, które przyspieszają gotowanie.
  • Gnocchi to takie… polskie kopytka :) Przygotowuje się je podobnie i wyglądają prawie tak samo!

Kaloryczność: 461 kcal

Czas przygotowania: 20 minut

Przepis dla 1 osoby

Dieta: wegetariańska

Gnocchi ze szparagami - składniki:

  • 1 ząbek czosnku
  • 70 g gnocchi
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 2 łyżeczki natki pietruszki
  • Szczypta pieprzu
  • Szczypta soli 
  • 4 szparagi
  • ½ opakowania (75 g) jogurtu naturalnego Skyr 

Gnocchi ze szparagami - przygotowanie:

Gnocchi gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Można je również podsmażyć na patelni.

Na patelni rozgrzewamy oliwę. Dodajemy pokrojone w mniejsze kawałki szparagi i podsmażamy, aż zmiękną. 

Dodajemy przygotowane gnocchi. Przyprawiamy solą i pieprzem.

Przekładamy do miseczki.

Jogurt mieszamy z przeciśniętym przez praskę czosnkiem i dodajemy do makaronu ze szparagami. Mieszamy i posypujemy natką pietruszki.