• Smażona na głębokim tłuszczu ryba to dodatkowe kalorie. Jeśli się odchudzamy, to w łatwy sposób możemy przekroczyć nasze zapotrzebowanie kaloryczne i spowolnić cały proces. Jeśli dodajemy niedużą ilość oliwy i podajemy rybę razem z warzywami, to ilość tłuszczów jest o wiele mniejsza. To nie tylko zaoszczędzone kalorie, ale też lżejsza dla żołądka wersja. 
  • Nie próbowałaś nigdy ryby i makaronu w jednym połączeniu? Spaghetti z dorszem i warzywami sprawdzi się idealnie na "pierwszy raz". Połączenie delikatnego mięsa z ryby oraz warzyw i ugotowanego al dente makaronu brzmi jak dobry przepis dla osoby, która nigdy nie próbowała takiego dania. 

Kaloryczność: 429 kcal

Czas przygotowania: 20 minut

Przepis dla 1 osoby

Dieta: tradycyjna

Spaghetti z dorszem i warzywami - składniki:

  • ½ cebuli
  • 1 ząbek czosnku
  • 100 g dorsza świeży 
  • 50 g groszku zielonego
  • 30 g makaronu pełnoziarnistego spaghetti 
  • 50 ml mleczka kokosowego
  • 1 łyżka oliwy z oliwek 
  • 2 łyżeczki natki pietruszki
  • 1 pomidor
  • Szczypta pieprzu

Spaghetti z dorszem i warzywami - sposób przygotowania:

Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu. Rybę myjemy, suszymy i kroimy w nieduże kawałki. 

Pomidora kroimy w kostkę (można go wcześniej sparzyć i zdjąć skórę). Na patelni rozgrzewamy oliwę, przekładamy pomidora. 

Dodajemy groszek, posiekaną cebulę i czosnek. Po 2-3 minutach dodajemy mleczko kokosowe i mieszamy.

Do soku wkładamy kawałki ryby, zmniejszamy płomień i dusimy pod przykryciem ok. 5-7 minut, aż mięso będzie gotowe. 

Dodajemy ugotowany wcześniej makaron i mieszamy. Posypujemy posiekaną natką pietruszki. Doprawiamy do smaku pieprzem.