• Charakterystyczny ziemisty smak buraków bardzo dobrze komponuje się w sałatkach. 
  • Sałatka z burakami i ciecierzycą to remedium na braki żelaza w organizmie. Zarówno buraki, jak i strączki go zawierają, dlatego jeśli zmagamy się z niewystarczającym jego poziomem, koniecznie sięgajmy po ten przepis. 

Kaloryczność: 388 kcal

Czas przygotowania: 15-20 minut

Przepis dla 1 osoby

Dieta: wegetariańska

Sałatka z burakami i ciecierzycą - składniki:

  • 1 burak
  • 1 ząbek czosnku
  • 50 g ziarenek granatu
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • Szczypta pieprzu
  • ½ kulki sera mozzarella light 
  • 100 g ciecierzycy z puszki bez zalewy
  • 2 łyżki soku z cytryny 
  • Natka pietruszki

Sałatka z burakami i ciecierzycą - sposób przygotowania:

Jeśli samodzielnie chcesz upiec lub ugotować buraki, zrób to wcześniej. Możesz też użyć kupionych w sklepie ugotowanych już buraków

Buraki kroimy w plasterki i układamy na talerzu. Dodajemy opłukaną z zalewy ciecierzycę. Posypujemy porwaną w dłoniach mozzarellą i pestkami granatu.

Przygotowujemy sos: oliwę mieszamy z sokiem z cytryny, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, posiekaną natką oraz pieprzem

Polewamy sałatkę bezpośrednio przed podaniem.