• Buraki zawierają dużo wartości odżywczych, m.in. dużą ilość polifenoli, potasu i żelaza. Dlatego poleca się je osobom zmagającym się z anemią czy nadciśnieniem. 
  • Gotowane buraczki mają średni indeks glikemiczny. Jeśli jednak chorujesz na cukrzycę, nie musisz ich unikać - są zbyt wartościowe, żeby z nich rezygnować. Nasza sałatka z kaszy gryczanej, twarogu półtłustego i buraków jest tak zbilansowana, by jej ładunek glikemiczny był niski, dzięki czemu nawet cukrzycy mogą ją przygotować. 

Sałatka z kaszy gryczanej, twarogu półtłustego i buraków - składniki:

  • 1 większy burak
  • 1/2 cebuli
  • 60 g kaszy gryczanej
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • Garść rukoli
  • 100 g twarogu półtłustego
  • 2 łyżki soku z cytryny

Sałatka z kaszy gryczanej, twarogu półtłustego i buraków - sposób przygotowania:

Kaszę gotujemy wg instrukcji na opakowaniu. Buraki pieczemy w naczyniu żaroodpornym do miękkości. Jeśli używasz gotowanych kupionych w sklepie, pomiń ten krok i pokrój je w kostkę. 

Cebulę kroimy w pióra. Kaszę mieszamy z burakami, pokruszonym twarogiem i rukolą. 

Przygotowujemy dressing: oliwę, musztardę, ocet i sok z cytryny mieszamy na gładki sos. 

Polewamy dressingiem bezpośrednio przed podaniem.