• Rabarbar to warzywo, po które każdy powinien sięgnąć. Jest niskokaloryczny, ma niski indeks glikemiczny, więc będzie idealny dla osób z insulinoopornością czy cukrzycą. Dodatkowo jest źródłem mikroelementów, np. potasu, oraz bardzo ważnych polifenoli.
  • Rabarbarowe crumble ze skyrem to zaskakujące połączenie lekko kwaśnego rabarbaru i delikatnego jogurtu. Jeśli jednak będzie dla ciebie za kwaśne, możesz śmiało użyć więcej słodzika.

Kaloryczność: 369 kcal

Czas przygotowania: 15 minut

Czas pieczenia: 25 minut

Przepis dla 1 osoby

Dieta: wegetariańska

Rabarbarowe crumble ze skyrem - składniki:

  • 1 łyżka wiórków kokosowych
  • 1 łyżeczka ksylitolu
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek 
  • 5 łyżek płatków owsianych
  • 2 łodygi rabarbaru
  • ½ opakowania jogurtu naturalnego skyr

Rabarbarowe crumble ze skyrem - sposób przygotowania:

Rabarbar myjemy, obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Wykładamy na spód naczynia żaroodpornego i posypujemy ksylitolem. 

W miseczce mieszamy płatki owsiane, oliwę i wiórki kokosowe. Mieszamy łyżeczką, aż zrobi się granola (w razie potrzeby można dodać łyżkę wody).

Wykładamy na rabarbar. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 st. przez jakieś 25 min. Podajemy z jogurtem skyr.