- Rabarbar to warzywo, po które każdy powinien sięgnąć. Jest niskokaloryczny, ma niski indeks glikemiczny, więc będzie idealny dla osób z insulinoopornością czy cukrzycą. Dodatkowo jest źródłem mikroelementów, np. potasu, oraz bardzo ważnych polifenoli.
- Rabarbarowe crumble ze skyrem to zaskakujące połączenie lekko kwaśnego rabarbaru i delikatnego jogurtu. Jeśli jednak będzie dla ciebie za kwaśne, możesz śmiało użyć więcej słodzika.
Kaloryczność: 369 kcal
Czas przygotowania: 15 minut
Czas pieczenia: 25 minut
Przepis dla 1 osoby
Dieta: wegetariańska
Rabarbarowe crumble ze skyrem - składniki:
- 1 łyżka wiórków kokosowych
- 1 łyżeczka ksylitolu
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek
- 5 łyżek płatków owsianych
- 2 łodygi rabarbaru
- ½ opakowania jogurtu naturalnego skyr
Rabarbarowe crumble ze skyrem - sposób przygotowania:
Rabarbar myjemy, obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Wykładamy na spód naczynia żaroodpornego i posypujemy ksylitolem.
W miseczce mieszamy płatki owsiane, oliwę i wiórki kokosowe. Mieszamy łyżeczką, aż zrobi się granola (w razie potrzeby można dodać łyżkę wody).
Wykładamy na rabarbar. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 st. przez jakieś 25 min. Podajemy z jogurtem skyr.