• Jajecznica ze szparagami przygotowana na maśle to smak dzieciństwa, do którego zapewne wielu z nas chętnie wróci.
  • Słyszeliście kiedyś, że jajka mają dużo cholesterolu i powinno się ich unikać? To mit - jajka są bardzo odżywczym składnikiem naszej diety i nie powinniśmy z nich rezygnować. Owszem, zawierają cholesterol, ale on też jest nam niezbędny. Może 20 jajek tygodniowo to nie będzie dobry pomysł, ale ok. 10 jak najbardziej! 

Kaloryczność: 416 kcal

Czas przygotowania: 15 minut

Przepis dla 1 osoby

Dieta: wegetariańska

Jajecznica ze szparagami - składniki:

  • 2 jaja kurze
  • ½ cebuli
  • 2 szparagi
  • 10 g masła ekstra 
  • 2 kromki chleba pełnoziarnistego 

Jajecznica ze szparagami - przygotowanie:

Szparagi myjemy i kroimy w plasterki. Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy szparagi oraz cebulę i podsmażamy, aż zmiękną. 

Następnie dodajemy jajka, sól, pieprz i smażymy do uzyskania ulubionej konsystencji. 

Podajemy z pełnoziarnistym pieczywem.