- Jajecznica ze szparagami przygotowana na maśle to smak dzieciństwa, do którego zapewne wielu z nas chętnie wróci.
- Słyszeliście kiedyś, że jajka mają dużo cholesterolu i powinno się ich unikać? To mit - jajka są bardzo odżywczym składnikiem naszej diety i nie powinniśmy z nich rezygnować. Owszem, zawierają cholesterol, ale on też jest nam niezbędny. Może 20 jajek tygodniowo to nie będzie dobry pomysł, ale ok. 10 jak najbardziej!
Kaloryczność: 416 kcal
Czas przygotowania: 15 minut
Przepis dla 1 osoby
Dieta: wegetariańska
Jajecznica ze szparagami - składniki:
- 2 jaja kurze
- ½ cebuli
- 2 szparagi
- 10 g masła ekstra
- 2 kromki chleba pełnoziarnistego
Jajecznica ze szparagami - przygotowanie:
Szparagi myjemy i kroimy w plasterki. Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy szparagi oraz cebulę i podsmażamy, aż zmiękną.
Następnie dodajemy jajka, sól, pieprz i smażymy do uzyskania ulubionej konsystencji.
Podajemy z pełnoziarnistym pieczywem.