- Wiosenne curry ze szparagami łączy ze sobą to, co najlepsze wiosną. Szparagi, na które sezon jest krótki, groszek, który przyjemnie chrupie, i lekkie mięso z kurczaka.
- Żeby jeszcze bardziej przyspieszyć czas gotowania, ryż możemy wrzucić do garnka już w momencie dodawania warzyw. Będzie miał wystarczająco czasu, by się ugotować, a my mamy mniej do zmywania:)
Kaloryczność: 469 kcal
Czas przygotowania: 25 minut
Przepis dla 1 osoby
Dieta: tradycyjna, bezglutenowa
Wiosenne curry ze szparagami - składniki:
- 70 g mięsa z piersi kurczaka
- ½ cebuli
- 50 g świeżego zielonego groszku
- 70 ml mleczka kokosowego
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek
- 50 g ryżu basmati
- 4 szparagi
- 1 łyżka żółtej pasty curry
Jak przygotować wiosenne curry ze szparagami?
Na patelni lub w garnku rozgrzewamy łyżeczkę oliwy, dodajemy posiekaną cebulę, czosnek i łyżeczkę pasty curry.
Mieszamy. Gdy zacznie intensywnie pachnieć, dodajemy ok. 150 ml wody, pokrojone w mniejsze kawałki szparagi i groszek.
Gotujemy pod przykryciem, aż warzywa zmiękną. W tym czasie oddzielnie gotujemy ryż. Gdy warzywa są miękkie, dodajemy pokrojonego w kostkę kurczaka oraz mleczko kokosowe.
Gotujemy jeszcze 10-12 min. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Podajemy z ugotowanym ryżem.