• Wiosenne curry ze szparagami łączy ze sobą to, co najlepsze wiosną. Szparagi, na które sezon jest krótki, groszek, który przyjemnie chrupie, i lekkie mięso z kurczaka.
  • Żeby jeszcze bardziej przyspieszyć czas gotowania, ryż możemy wrzucić do garnka już w momencie dodawania warzyw. Będzie miał wystarczająco czasu, by się ugotować, a my mamy mniej do zmywania:)

Kaloryczność: 469 kcal

Czas przygotowania: 25 minut

Przepis dla 1 osoby

Dieta: tradycyjna, bezglutenowa

Wiosenne curry ze szparagami - składniki:

  • 70 g mięsa z piersi kurczaka
  • ½ cebuli
  • 50 g świeżego zielonego groszku
  • 70 ml mleczka kokosowego
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek 
  • 50 g ryżu basmati 
  • 4 szparagi 
  • 1 łyżka żółtej pasty curry

Jak przygotować wiosenne curry ze szparagami?

Na patelni lub w garnku rozgrzewamy łyżeczkę oliwy, dodajemy posiekaną cebulę, czosnek i łyżeczkę pasty curry.

Mieszamy. Gdy zacznie intensywnie pachnieć, dodajemy ok. 150 ml wody, pokrojone w mniejsze kawałki szparagi i groszek. 

Gotujemy pod przykryciem, aż warzywa zmiękną. W tym czasie oddzielnie gotujemy ryż. Gdy warzywa są miękkie, dodajemy pokrojonego w kostkę kurczaka oraz mleczko kokosowe.

Gotujemy jeszcze 10-12 min. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Podajemy z ugotowanym ryżem.