• Owsianka marchewkowa to drugie śniadanie na słodko, które robi się samo! Wystarczy, że wymieszamy składniki, przełożymy do rondelka na 2-3 minuty, posypiemy dodatkami i voila, gotowe!
  • Marchew to bogate źródło przeciwutleniaczy i witamin. Warto chrupać ją też na surowo.

Kaloryczność: 464 kcal

Czas przygotowania: 10 minut

Czas pieczenia: 20 min

Przepis dla 1 osoby

Dieta: wegetariańska

Owsianka marchewkowa - składniki:

  • 20 g orzechów włoskich
  • 125 ml jogurtu naturalnego
  • 1 łyżeczka ksylitolu
  • 2 nieduże marchewki
  • 100 ml mleka spożywczego, 2% tłuszczu 
  • 3 łyżki płatków owsianych
  • Łyżeczka cynamonu
  • 10 g żurawiny suszonej

Owsianka marchewkowa - sposób przygotowania:

Marchew myjemy, obieramy i ścieramy na tarce o małych oczkach. 

Podduszamy w garnuszku, dodajemy płatki, przyprawy, słodzidło, mleko i jogurt. Wszystko lekko podgotowujemy (nie rozgotować!).

Przekładamy do miseczki i posypujemy posiekanymi orzechami i żurawiną.