- Owsianka marchewkowa to drugie śniadanie na słodko, które robi się samo! Wystarczy, że wymieszamy składniki, przełożymy do rondelka na 2-3 minuty, posypiemy dodatkami i voila, gotowe!
- Marchew to bogate źródło przeciwutleniaczy i witamin. Warto chrupać ją też na surowo.
Kaloryczność: 464 kcal
Czas przygotowania: 10 minut
Czas pieczenia: 20 min
Przepis dla 1 osoby
Dieta: wegetariańska
Owsianka marchewkowa - składniki:
- 20 g orzechów włoskich
- 125 ml jogurtu naturalnego
- 1 łyżeczka ksylitolu
- 2 nieduże marchewki
- 100 ml mleka spożywczego, 2% tłuszczu
- 3 łyżki płatków owsianych
- Łyżeczka cynamonu
- 10 g żurawiny suszonej
Owsianka marchewkowa - sposób przygotowania:
Marchew myjemy, obieramy i ścieramy na tarce o małych oczkach.
Podduszamy w garnuszku, dodajemy płatki, przyprawy, słodzidło, mleko i jogurt. Wszystko lekko podgotowujemy (nie rozgotować!).
Przekładamy do miseczki i posypujemy posiekanymi orzechami i żurawiną.