• Wiosenna sałatka z wędzonym twarogiem to niespotykane połączenie kremowego, wędzonego sera i wiosennych warzyw, które na pewno znajdzie swoich zwolenników.
  • Warto pamiętać, że wędzony twaróg ma dużą zawartość tłuszczu, więc powinniśmy zwrócić uwagę na ilość, jaką zjadamy. Możemy przez przypadek dostarczyć sobie za dużo kalorii. 

Kaloryczność: 397 kcal

Czas przygotowania: 25 minut

Przepis dla 1 osoby

Dieta: wegetariańska

Wiosenna sałatka z wędzonym twarogiem - składniki:

  • 1 ząbek czosnku
  • 100 ml jogurtu naturalnego
  • ½ ogórka lub 1 gruntowy
  • Kilka rzodkiewek
  • 1 kromka chleba pełnoziarnistego
  • Kilka liści sałaty rzymskiej
  • 90 g twarogu wędzonego

Wiosenna sałatka z wędzonym twarogiem - przygotowanie:

Sałatę myjemy i rwiemy w dłoniach. Przekładamy ją do miseczki.

Dodajemy pokrojone w plasterki rzodkiewki i ogórek gruntowy. Mieszamy z pokruszonym serem. 

Z jogurtu i przeciśniętego przez praskę czosnku przygotowujemy sos. 

Polewamy sałatkę bezpośrednio przed podaniem. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. 

Podajemy z grzanką pełnoziarnistego chleba.