- Wiosenna sałatka z wędzonym twarogiem to niespotykane połączenie kremowego, wędzonego sera i wiosennych warzyw, które na pewno znajdzie swoich zwolenników.
- Warto pamiętać, że wędzony twaróg ma dużą zawartość tłuszczu, więc powinniśmy zwrócić uwagę na ilość, jaką zjadamy. Możemy przez przypadek dostarczyć sobie za dużo kalorii.
Kaloryczność: 397 kcal
Czas przygotowania: 25 minut
Przepis dla 1 osoby
Dieta: wegetariańska
Wiosenna sałatka z wędzonym twarogiem - składniki:
- 1 ząbek czosnku
- 100 ml jogurtu naturalnego
- ½ ogórka lub 1 gruntowy
- Kilka rzodkiewek
- 1 kromka chleba pełnoziarnistego
- Kilka liści sałaty rzymskiej
- 90 g twarogu wędzonego
Wiosenna sałatka z wędzonym twarogiem - przygotowanie:
Sałatę myjemy i rwiemy w dłoniach. Przekładamy ją do miseczki.
Dodajemy pokrojone w plasterki rzodkiewki i ogórek gruntowy. Mieszamy z pokruszonym serem.
Z jogurtu i przeciśniętego przez praskę czosnku przygotowujemy sos.
Polewamy sałatkę bezpośrednio przed podaniem. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Podajemy z grzanką pełnoziarnistego chleba.