• Tuńczyk to jedna z najmniej tłustych ryb i warto wziąć to pod uwagę w czasie przygotowywania tego przepisu. Tłuszcz przyda się tu do połączenia masy, by nie rozpadła się w czasie pieczenia
  • Kotlety z tuńczyka ze szparagami to niskokaloryczne i lekkie danie, idealne na kolację. 

Kaloryczność: 374 kcal

Czas przygotowania: 25 minut

Przepis dla 1 osoby

Dieta: tradycyjna

Kotlety z tuńczyka ze szparagami - składniki:

  • 1 jajo kurze
  • 1 łyżeczka chrzanu
  • 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
  • 4 szparagi
  • 65 g (½ puszki) tuńczyka w sosie własnym 
  • 50 g kaszy kuskus
  • 3 łyżeczki koperku

Jak przygotować kotlety z tuńczyka ze szparagami?

Kuskus przygotowujemy wg instrukcji na opakowaniu. Tuńczyka dzielimy widelcem na mniejsze kawałki. Dodajemy posiekany koperek, koncentrat, jajko, chrzan i przestudzoną kaszę. 

Dokładnie wszystko mieszamy i wyrabiamy ręką. Na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem formujemy nieduże płaskie kotleciki i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C przez 15-20 min. 

Podajemy z ugotowanymi szparagami.