- Tuńczyk to jedna z najmniej tłustych ryb i warto wziąć to pod uwagę w czasie przygotowywania tego przepisu. Tłuszcz przyda się tu do połączenia masy, by nie rozpadła się w czasie pieczenia
- Kotlety z tuńczyka ze szparagami to niskokaloryczne i lekkie danie, idealne na kolację.
Kaloryczność: 374 kcal
Czas przygotowania: 25 minut
Przepis dla 1 osoby
Dieta: tradycyjna
Kotlety z tuńczyka ze szparagami - składniki:
- 1 jajo kurze
- 1 łyżeczka chrzanu
- 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
- 4 szparagi
- 65 g (½ puszki) tuńczyka w sosie własnym
- 50 g kaszy kuskus
- 3 łyżeczki koperku
Jak przygotować kotlety z tuńczyka ze szparagami?
Kuskus przygotowujemy wg instrukcji na opakowaniu. Tuńczyka dzielimy widelcem na mniejsze kawałki. Dodajemy posiekany koperek, koncentrat, jajko, chrzan i przestudzoną kaszę.
Dokładnie wszystko mieszamy i wyrabiamy ręką. Na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem formujemy nieduże płaskie kotleciki i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C przez 15-20 min.
Podajemy z ugotowanymi szparagami.