- Sałatka z pieczonym łososiem dostarcza niezbędnych kwasów tłuszczowych z rodziny omega-3, które mają m.in. działanie przeciwzapalne.
- Łososia można zamienić na inną tłustą rybę, np. śledzia, makrelę.
Kaloryczność: 455 kcal
Czas przygotowania: 20 minut
Przepis dla 1 osoby
Dieta: tradycyjna
Sałatka z pieczonym łososiem - składniki:
- ¼ cebuli
- 100 g świeżego łososia
- ½ ogórka lub 1 gruntowy
- 1 łyżeczka oleju lnianego
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- Szczypta pieprzu
- Kilka rzodkiewek
- 40 g kaszy kuskus
- 2 łyżki soku z cytryny
Sałatka z pieczonym łososiem - sposób przygotowania:
Kaszę przygotowujemy wg instrukcji na opakowaniu. Łososia oprószamy solą, pieprzem i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez 7-10 min.
Ogórek kroimy w półplastry, rzodkiewki w plasterki, a cebulę w pióra. Warzywa mieszamy z przestudzoną kaszą i pieczonym łososiem.
Przygotowujemy dressing: olej lniany mieszamy z sokiem z cytryny, oregano i pieprzem. Polewamy sałatkę bezpośrednio przed podaniem.