• Sałatka z pieczonym łososiem dostarcza niezbędnych kwasów tłuszczowych z rodziny omega-3, które mają m.in. działanie przeciwzapalne.
  • Łososia można zamienić na inną tłustą rybę, np. śledzia, makrelę.

Kaloryczność: 455 kcal

Czas przygotowania: 20 minut

Przepis dla 1 osoby

Dieta: tradycyjna

Sałatka z pieczonym łososiem - składniki:

  • ¼ cebuli
  • 100 g świeżego łososia
  • ½ ogórka lub 1 gruntowy
  • 1 łyżeczka oleju lnianego 
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • Szczypta pieprzu 
  • Kilka rzodkiewek
  • 40 g kaszy kuskus
  • 2 łyżki soku z cytryny

Sałatka z pieczonym łososiem - sposób przygotowania:

Kaszę przygotowujemy wg instrukcji na opakowaniu. Łososia oprószamy solą, pieprzem i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez 7-10 min. 

Ogórek kroimy w półplastry, rzodkiewki w plasterki, a cebulę w pióra. Warzywa mieszamy z przestudzoną kaszą i pieczonym łososiem. 

Przygotowujemy dressing: olej lniany mieszamy z sokiem z cytryny, oregano i pieprzem. Polewamy sałatkę bezpośrednio przed podaniem.