- Szparagi to warzywa, na które sezon trwa bardzo krótko, dlatego warto włączyć je do swojej diety.
- Sałatka z komosy ryżowej i szparagów poza wymienionymi szparagami zawiera bardzo dużo błonnika, lecz także pełnowartościowego białka i węglowodanów o niskim indeksie glikemicznym.
- Jeśli nie jesteś fanem szparagów, możesz zamienić je na fasolkę szparagową.
Kaloryczność: 427 kcal
Czas przygotowania: 15 minut
Przepis dla 1 osoby
Dieta: wegetariańska
Sałatka z komosy ryżowej i szparagów - składniki:
- 1 łyżka pestek dyni
- 2 łyżki szczypiorku
- 1 łyżeczka oleju lnianego
- Szczypta pieprzu
- Kilka rzodkiewek
- ½ kulki sera mozzarella light
- Szczypta soli
- Kilka szparagów
- 50 g komosy ryżowej
- 2 łyżki soku z cytryny
Sałatka z komosy ryżowej i szparagów - przygotowanie:
Kaszę przygotowujemy wg instrukcji na opakowaniu. Szparagi gotujemy al dente. Rzodkiewki kroimy w plasterki, szczypiorek siekamy.
W miseczce mieszamy kaszę, pokrojone warzywa, pestki dyni oraz porwaną w dłoniach mozzarellę.
Przygotowujemy dressing: Olej lniany mieszamy z sokiem z cytryny, solą i pieprzem.
Polewamy sałatkę bezpośrednio przed podaniem. Posypujemy szczypiorkiem.