• Szparagi to warzywa, na które sezon trwa bardzo krótko, dlatego warto włączyć je do swojej diety. 
  • Sałatka z komosy ryżowej i szparagów poza wymienionymi szparagami zawiera bardzo dużo błonnika, lecz także pełnowartościowego białka i węglowodanów o niskim indeksie glikemicznym.
  • Jeśli nie jesteś fanem szparagów, możesz zamienić je na fasolkę szparagową. 

Kaloryczność: 427 kcal

Czas przygotowania: 15 minut

Przepis dla 1 osoby

Dieta: wegetariańska

Sałatka z komosy ryżowej i szparagów - składniki:

  • 1 łyżka pestek dyni
  • 2 łyżki szczypiorku
  • 1 łyżeczka oleju lnianego
  • Szczypta pieprzu
  • Kilka rzodkiewek
  • ½ kulki sera mozzarella light
  • Szczypta soli
  • Kilka szparagów
  • 50 g komosy ryżowej
  • 2 łyżki soku z cytryny

Sałatka z komosy ryżowej i szparagów - przygotowanie:

Kaszę przygotowujemy wg instrukcji na opakowaniu. Szparagi gotujemy al dente. Rzodkiewki kroimy w plasterki, szczypiorek siekamy. 

W miseczce mieszamy kaszę, pokrojone warzywa, pestki dyni oraz porwaną w dłoniach mozzarellę. 

Przygotowujemy dressing: Olej lniany mieszamy z sokiem z cytryny, solą i pieprzem. 

Polewamy sałatkę bezpośrednio przed podaniem. Posypujemy szczypiorkiem.