• Azja to nie tylko wieprzowina, chociaż jest to tam najpopularniejszy rodzaj mięsa. Jeśli jednak nie przepadasz za nim, możesz swobodnie zamienić na wołowinę lub kurczaka. 
  • Pamiętaj o dokładnym wyrobieniu masy. Nie będzie wtedy potrzeby dodawania jajka, ponieważ kotleciki idealnie się skleją

Kaloryczność: 455 kcal

Czas przygotowania: 20 minut

Czas pieczenia: 15 min

Przepis dla 1 osoby

Dieta: tradycyjna

Kotleciki azjatyckie z ryżem i brokułem - składniki:

  • 1 łyżeczka sezamu
  • 150 g brokułów mrożonych
  • 15 g bułki tartej
  • ½ cebuli
  • Ząbek czosnku
  • 100 g mięsa mielonego wieprzowego
  • ½ papryczki chili
  • 40 g ryżu brązowego
  • 2 łyżeczki sosu sojowego
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • ¾ łyżki sosu sriracha 
  • Szczypta pieprzu
  • Szczypta soli

Jak przygotować kotleciki azjatyckie z ryżem i brokułem?

Mięso przekładamy do miseczki. Dodajemy sól, pieprz, posiekaną papryczkę chili, czosnek i cebulę oraz bułkę tartą i sezam. 

Dokładnie wyrabiamy w rękach (nie ma potrzeby dodawania jajka) i formujemy kotleciki. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez 12-15 min. 

W tym czasie gotujemy ryż i brokuł. 

Przygotowujemy sos: Sos sojowy, sok z cytryny i srirachę mieszamy razem i polewamy gotowe kotleciki.