- Azja to nie tylko wieprzowina, chociaż jest to tam najpopularniejszy rodzaj mięsa. Jeśli jednak nie przepadasz za nim, możesz swobodnie zamienić na wołowinę lub kurczaka.
- Pamiętaj o dokładnym wyrobieniu masy. Nie będzie wtedy potrzeby dodawania jajka, ponieważ kotleciki idealnie się skleją
Kaloryczność: 455 kcal
Czas przygotowania: 20 minut
Czas pieczenia: 15 min
Przepis dla 1 osoby
Dieta: tradycyjna
Kotleciki azjatyckie z ryżem i brokułem - składniki:
- 1 łyżeczka sezamu
- 150 g brokułów mrożonych
- 15 g bułki tartej
- ½ cebuli
- Ząbek czosnku
- 100 g mięsa mielonego wieprzowego
- ½ papryczki chili
- 40 g ryżu brązowego
- 2 łyżeczki sosu sojowego
- 2 łyżki soku z cytryny
- ¾ łyżki sosu sriracha
- Szczypta pieprzu
- Szczypta soli
Jak przygotować kotleciki azjatyckie z ryżem i brokułem?
Mięso przekładamy do miseczki. Dodajemy sól, pieprz, posiekaną papryczkę chili, czosnek i cebulę oraz bułkę tartą i sezam.
Dokładnie wyrabiamy w rękach (nie ma potrzeby dodawania jajka) i formujemy kotleciki. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez 12-15 min.
W tym czasie gotujemy ryż i brokuł.
Przygotowujemy sos: Sos sojowy, sok z cytryny i srirachę mieszamy razem i polewamy gotowe kotleciki.