• Ciecierzyca jest bardzo dobrym źródłem białka roślinnego. W połączeniu z pełnoziarnistym pieczywem czy grahamką dostarczamy sobie wszystkich niezbędnych aminokwasów.
  • Burger z ciecierzycy jest smaczną i łatwą do przygotowania roślinną alternatywą dla tradycyjnego burgera.
  • Nie musimy od razu przechodzić na dietę roślinną. Warto jednak zamienić raz na jakiś czas produkty mięsne na roślinne. Skorzysta na tym nasz stan zdrowia i planeta. 

Kaloryczność: 409 kcal

Czas przygotowania: 15 minut

Czas pieczenia: 30 min

Przepis dla 1 osoby

Dieta: wegańska

Burger z ciecierzycy - składniki:

  • ¼ cebuli
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego
  • 1 marchew
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka natki pietruszki
  • ? łyżeczki kminu rzymskiego
  • szczypta pieprzu
  • 100 g ciecierzycy z puszki
  • 1 grahamka
  • 1 łyżka keczupu
  • garść rukoli

Burger z ciecierzycy - sposób przygotowania:

Opłukaną z zalewy ciecierzycę przekładamy do malaksera i blendujemy na gładką masę. Dodajemy startą na drobnych oczkach marchewkę, drobno posiekaną cebulkę, oliwę i przyprawy. Dokładnie mieszamy i formujemy jednego większego "kotleta". Układamy go na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200 st. C na mniej więcej 30 minut. W połowie zaplanowanego czasu przewracamy kotlet na drugą stronę.