- Ciecierzyca jest bardzo dobrym źródłem białka roślinnego. W połączeniu z pełnoziarnistym pieczywem czy grahamką dostarczamy sobie wszystkich niezbędnych aminokwasów.
- Burger z ciecierzycy jest smaczną i łatwą do przygotowania roślinną alternatywą dla tradycyjnego burgera.
- Nie musimy od razu przechodzić na dietę roślinną. Warto jednak zamienić raz na jakiś czas produkty mięsne na roślinne. Skorzysta na tym nasz stan zdrowia i planeta.
Kaloryczność: 409 kcal
Czas przygotowania: 15 minut
Czas pieczenia: 30 min
Przepis dla 1 osoby
Dieta: wegańska
Burger z ciecierzycy - składniki:
- ¼ cebuli
- 1 łyżeczka czosnku granulowanego
- 1 marchew
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka natki pietruszki
- ? łyżeczki kminu rzymskiego
- szczypta pieprzu
- 100 g ciecierzycy z puszki
- 1 grahamka
- 1 łyżka keczupu
- garść rukoli
Burger z ciecierzycy - sposób przygotowania:
Opłukaną z zalewy ciecierzycę przekładamy do malaksera i blendujemy na gładką masę. Dodajemy startą na drobnych oczkach marchewkę, drobno posiekaną cebulkę, oliwę i przyprawy. Dokładnie mieszamy i formujemy jednego większego "kotleta". Układamy go na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200 st. C na mniej więcej 30 minut. W połowie zaplanowanego czasu przewracamy kotlet na drugą stronę.