- Stwierdzono u Ciebie niedobór żelaza lub witaminy B12? Wołowina jest bogatym źródłem tych mikroelementów, dlatego warto sięgać po nią przynajmniej raz w tygodniu.
- Makaron z wołowiną i warzywami łączy ze sobą smaki Azji, w których wołowina występuje bardzo często.
- Jeśli jesteś na diecie roślinnej, ale chcesz wypróbować ten przepis, wołowinę możesz zastąpić mielonym, pieczonym tofu.
Kaloryczność: 406 kcal
Czas przygotowania: 30 minut
Przepis dla 1 osoby
Dieta: tradycyjna
Makaron z wołowiną i warzywami - składniki:
- 1/2 cebuli
- 1 łyżeczka ksylitolu
- 50 g makaronu ryżowego
- 2 marchewki
- 80 g wołowiny mielonej
- 2 łyżki soku z cytryny
- 2 łodygi cebuli dymki
- 2 łyżeczki sosu sojowego o obniżonej zawartości sodu (lub normalny)
Makaron z wołowiną i warzywami - przygotowanie:
Makaron gotujemy wg instrukcji na opakowaniu, przelewamy zimną wodą.
W garnku podsmażamy mięso - nie ma potrzeby dodawania oleju czy oliwy, ponieważ wytopi się z mięsa. Od razu dodajemy posiekaną cebulę i startą na dużych oczkach marchew.
Dusimy na niewielkim ogniu, aż mięso będzie gotowe, a warzywa zmiękną.
Dodajemy sos: sos sojowy mieszamy z ksylitolem i sokiem z cytryny.
Na koniec dodajemy makaron i mieszamy.
Posypujemy posiekaną dymką.