• Stwierdzono u Ciebie niedobór żelaza lub witaminy B12? Wołowina jest bogatym źródłem tych mikroelementów, dlatego warto sięgać po nią przynajmniej raz w tygodniu.
  • Makaron z wołowiną i warzywami łączy ze sobą smaki Azji, w których wołowina występuje bardzo często. 
  • Jeśli jesteś na diecie roślinnej, ale chcesz wypróbować ten przepis, wołowinę możesz zastąpić mielonym, pieczonym tofu.

Kaloryczność: 406 kcal

Czas przygotowania: 30 minut

Przepis dla 1 osoby

Dieta: tradycyjna

Makaron z wołowiną i warzywami - składniki:

  • 1/2 cebuli
  • 1 łyżeczka ksylitolu
  • 50 g makaronu ryżowego
  • 2 marchewki
  • 80 g  wołowiny mielonej
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 łodygi cebuli dymki
  • 2 łyżeczki sosu sojowego o obniżonej zawartości sodu (lub normalny) 

 Makaron z wołowiną i warzywami  - przygotowanie:

Makaron gotujemy wg instrukcji na opakowaniu, przelewamy zimną wodą. 

W garnku podsmażamy mięso - nie ma potrzeby dodawania oleju czy oliwy, ponieważ wytopi się z mięsa. Od razu dodajemy posiekaną cebulę i startą na dużych oczkach marchew. 

Dusimy na niewielkim ogniu, aż mięso będzie gotowe, a warzywa zmiękną. 

Dodajemy sos: sos sojowy mieszamy z ksylitolem i sokiem z cytryny. 

Na koniec dodajemy makaron i mieszamy. 

Posypujemy posiekaną dymką.