• Wysokie wiosenne temperatury dają się we znaki? Tradycyjny chłodnik ugasi pragnienie i da nam energię do dalszego działania
  • Opcji na chłodnik jest mnóstwo. Którą wersję lubicie najbardziej?

Kaloryczność: 350 kcal

Czas przygotowania: 20 minut

Czas chłodzenia: ok. godziny

Przepis dla 1 osoby

Dieta: wegetariańska

Chłodnik - składniki:

  • 1 jajo kurze
  • 1 opakowanie (400 ml) kefiru
  • 1/2 ogórka lub 2 gruntowe
  • szczypta pieprzu
  • kilka rzodkiewek
  • szczypta soli
  • ½ pęczka botwiny
  • 4 łyżeczki koperku
  • 2 łyżki soku z cytryny

Jak przygotować chłodnik?

Botwinkę dokładnie myjemy i siekamy. Buraczki obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Przekładamy do garnka i zalewamy wodą do poziomu liści. 

Można wykorzystać też bulion warzywny (ale nie jest to wymagane). 

Gotujemy do miękkości warzywa. W tym czasie osobno gotujemy jajko na twardo. Ogórek gruntowy i rzodkiewki kroimy w plasterki, koperek siekamy.

Kiedy warzywa są już miękkie, dodajemy sok z cytryny. Zdejmujemy z gazu i zostawiamy do ostygnięcia. 

Kiedy wystygnie, dodajemy kefir, pokrojonego ogórka, rzodkiewkę i koper oraz przekrojone na pół jajko. 

Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.