• Spring rolls z tofu i sosem orzechowym to kwintesencja kuchni azjatyckiej w niezwykle lekkim wydaniu.
  • Jeśli jednak nie lubimy tofu, możemy zamienić je na pieczoną pierś z kurczaka lub indyka.

Kaloryczność: 413 kcal

Czas przygotowania: 30 minut

Przepis dla 1 osoby

Dieta: wegańska, bezglutenowa

Spring rolls z tofu i sosem orzechowym - składniki

  • ½ opakowania tofu wędzonego
  • 30 g makaronu ryżowego 
  • 1 marchew
  • 10 g masła orzechowego
  • ½ ogórka lub 1 gruntowy
  • 3 sztuki papieru ryżowego
  • 1 łyżka sosu sojowego z obniżoną zawartością sodu (lub zwykłego)

Spring rolls z tofu i sosem orzechowym - sposób przygotowania

Tofu kroimy w plastry i odsączamy na ręczniku papierowym. Makaron gotujemy wg instrukcji na opakowaniu. Przelewamy zimną wodą. Warzywa kroimy w słupki. Papier ryżowy przygotowujemy wg instrukcji na opakowaniu. 

W dolnej części papieru układamy po kolei: porcję makaronu, tofu i słupków warzyw. Zawijamy i powtarzamy z kolejnymi arkuszami. 

Przygotowujemy sos: masło orzechowe mieszamy z sosem sojowym i ok. 20 ml wody.