- Spring rolls z tofu i sosem orzechowym to kwintesencja kuchni azjatyckiej w niezwykle lekkim wydaniu.
- Jeśli jednak nie lubimy tofu, możemy zamienić je na pieczoną pierś z kurczaka lub indyka.
Kaloryczność: 413 kcal
Czas przygotowania: 30 minut
Przepis dla 1 osoby
Dieta: wegańska, bezglutenowa
Spring rolls z tofu i sosem orzechowym - składniki
- ½ opakowania tofu wędzonego
- 30 g makaronu ryżowego
- 1 marchew
- 10 g masła orzechowego
- ½ ogórka lub 1 gruntowy
- 3 sztuki papieru ryżowego
- 1 łyżka sosu sojowego z obniżoną zawartością sodu (lub zwykłego)
Spring rolls z tofu i sosem orzechowym - sposób przygotowania
Tofu kroimy w plastry i odsączamy na ręczniku papierowym. Makaron gotujemy wg instrukcji na opakowaniu. Przelewamy zimną wodą. Warzywa kroimy w słupki. Papier ryżowy przygotowujemy wg instrukcji na opakowaniu.
W dolnej części papieru układamy po kolei: porcję makaronu, tofu i słupków warzyw. Zawijamy i powtarzamy z kolejnymi arkuszami.
Przygotowujemy sos: masło orzechowe mieszamy z sosem sojowym i ok. 20 ml wody.