- Przepis na pulpeciki z kurczaka z pieczonymi ziemniaczkami pozwala nam zaoszczędzić trochę czasu, ponieważ pieczemy wszystko w jednym czasie.
- Jeśli chcemy ubezpieczyć się na dzień, kiedy nie będziemy mogli przygotować zdrowego posiłku, warto zrobić ich więcej i po ostygnięciu zapakować i zamrozić. Można je tak przechowywać 3 miesiące.
Kaloryczność: 431 kcal
Czas przygotowania: 25 minut
Przepis dla 1 osoby
Dieta: tradycyjna, bezglutenowa
Pulpeciki z kurczaka z pieczonymi ziemniaczkami - składniki:
- 3 marchewki
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek
- 2 łyżeczki natki pietruszki
- 1/2 łyżeczki czosnku w proszku
- szczypta pieprzu
- 1 łyżeczka suszonego rozmarynu
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- szczypta soli
- 2 ziemniaki
- 100 g mięsa mielonego z kurczaka
- 3 łyżeczki koperku
Pulpeciki z kurczaka z pieczonymi ziemniaczkami - sposób przygotowania:
Mięso przekładamy do miseczki. Dodajemy posiekany koperek, natkę oraz sól i pieprz do smaku. Dokładnie wyrabiamy (jajko nie będzie wtedy potrzebne) i formujemy nieduże pulpeciki.
Kładziemy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Na tą samą blaszkę wykładamy obrane marchewki oraz umyte i pokrojone ziemniaki.
Warzywa posypujemy ziołami, solą oraz pieprzem i skrapiamy oliwą. Mieszamy za pomocą dłoni.
Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 st. przez ok. 20 min (aż ziemniaki będą gotowe).