• Przepis na pulpeciki z kurczaka z pieczonymi ziemniaczkami pozwala nam zaoszczędzić trochę czasu, ponieważ pieczemy wszystko w jednym czasie.
  • Jeśli chcemy ubezpieczyć się na dzień, kiedy nie będziemy mogli przygotować zdrowego posiłku, warto zrobić ich więcej i po ostygnięciu zapakować i zamrozić. Można je tak przechowywać 3 miesiące. 

Kaloryczność: 431 kcal

Czas przygotowania: 25 minut

Przepis dla 1 osoby

Dieta: tradycyjna, bezglutenowa

Pulpeciki z kurczaka z pieczonymi ziemniaczkami - składniki:

  • 3 marchewki
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • 2 łyżeczki natki pietruszki
  • 1/2 łyżeczki czosnku w proszku 
  • szczypta pieprzu
  • 1 łyżeczka suszonego rozmarynu
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • szczypta soli
  • 2 ziemniaki
  • 100 g mięsa mielonego z kurczaka
  • 3 łyżeczki koperku

Pulpeciki z kurczaka z pieczonymi ziemniaczkami - sposób przygotowania:

Mięso przekładamy do miseczki. Dodajemy posiekany koperek, natkę oraz sól i pieprz do smaku. Dokładnie wyrabiamy (jajko nie będzie wtedy potrzebne) i formujemy nieduże pulpeciki. 

Kładziemy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Na tą samą blaszkę wykładamy obrane marchewki oraz umyte i pokrojone ziemniaki. 

Warzywa posypujemy ziołami, solą oraz pieprzem i skrapiamy oliwą. Mieszamy za pomocą dłoni. 

Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 st. przez ok. 20 min (aż ziemniaki będą gotowe).