- Domowy hummus ma mniej kalorii niż ten sklepowy, dlatego warto poświęcić 5 minut na jego przygotowanie. Możemy zrobić go więcej i przechowywać w pojemniczku w lodówce.
- Kanapka z domowym hummusem jest lekka i zdrowa. Jeżeli mamy już przygotowany hummus, a możemy to zrobić wcześniej, to stworzenie II śniadania zajmie nam 3 minuty.
- Możemy przygotować wiele wersji smakowych, dodając np. gotowanego buraka, ugotowaną marchew, imbir, szpinak lub inne warzywa.
Kaloryczność: 437 kcal
Czas przygotowania: 15 minut
Przepis dla 1 osoby
Dieta: wegańska
Kanapka z domowym hummusem - składniki:
- ½ łyżki tahini
- łyżka soku z cytryny
- ok. 50 ml wody
- 100 g ciecierzycy z puszki
- garść rukoli
- 1 grahamka
Kanapka z domowym hummusem - przygotowanie:
Ciecierzycę płuczemy na sitku. Wsypujemy do naczynia blendera, dodajemy tahini, sok z cytryny, pieprz i sól.
Blendujemy, dodając zimną wodę do uzyskania ulubionej przez siebie konsystencji.
Bułkę kroimy wzdłuż, smarujemy hummusem i posypujemy rukolą.