- Sałatka ziemniaczana ze szparagami i łososiem to proste, ale sycące danie, które trafi w gusta każdego.
- Dzięki dużej zawartości warzyw dostarczamy naszemu organizmowi niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania witamin i mikroelementów.
Kaloryczność: 376 kcal
Czas przygotowania: 20 minut
Przepis dla 1 osoby
Dieta: tradycyjna, bezglutenowa
Sałatka ziemniaczana ze szparagami i łososiem - składniki:
1/2 ogórka lub 1 gruntowy
Łyżeczka oleju lnianego
Szczypta pieprzu
2-3 rzodkiewki
3 szparagi
2 ziemniaki
2 łyżki kukurydzy konserwowej
1/2 opakowania (50 g) łososia wędzonego
3 łyżeczki koperku
2 łyżki soku z cytryny
Sałatka ziemniaczana ze szparagami i łososiem - przygotowanie:
Ziemniaki gotujemy do miękkości. Szparagi gotujemy na parze, aż będą miękkie (jeśli nie mamy możliwości, ugotujmy je normalnie w garnku). Ogórek gruntowy kroimy w półplasterki, rzodkiewki w plasterki.
W misce mieszamy ugotowane ziemniaki, pokrojone szparagi i resztę warzyw (kukurydzę płuczemy z zalewy) oraz dodajemy łososia.
Przygotowujemy dressing: olej lniany mieszamy z sokiem z cytryny i pieprzem. Posypujemy posiekanym koperkiem.
Polewamy sałatkę sosem bezpośrednio przed podaniem.