• Sałatka ziemniaczana ze szparagami i łososiem to proste, ale sycące danie, które trafi w gusta każdego.
  • Dzięki dużej zawartości warzyw dostarczamy naszemu organizmowi niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania witamin i mikroelementów.

Kaloryczność: 376 kcal

Czas przygotowania: 20 minut

Przepis dla 1 osoby

Dieta: tradycyjna, bezglutenowa

Sałatka ziemniaczana ze szparagami i łososiem - składniki:

1/2 ogórka lub 1 gruntowy

Łyżeczka oleju lnianego

Szczypta pieprzu

2-3 rzodkiewki

3 szparagi

2 ziemniaki

2 łyżki kukurydzy konserwowej

1/2 opakowania (50 g) łososia wędzonego

3 łyżeczki koperku

2 łyżki soku z cytryny

Sałatka ziemniaczana ze szparagami i łososiem - przygotowanie:

Ziemniaki gotujemy do miękkości. Szparagi gotujemy na parze, aż będą miękkie (jeśli nie mamy możliwości, ugotujmy je normalnie w garnku). Ogórek gruntowy kroimy w półplasterki, rzodkiewki w plasterki. 

W misce mieszamy ugotowane ziemniaki, pokrojone szparagi i resztę warzyw (kukurydzę płuczemy z zalewy) oraz dodajemy łososia. 

Przygotowujemy dressing: olej lniany mieszamy z sokiem z cytryny i pieprzem. Posypujemy posiekanym koperkiem. 

Polewamy sałatkę sosem bezpośrednio przed podaniem.