• Sezon na szparagi jest bardzo krótki. Nie warto więc zwlekać z zakupem i wykorzystaniem ich w kuchni.
  • Mają niski indeks glikemiczny, więc są polecanym warzywem dla osób z insulinoopornością i cukrzycą
  • Są źródłem witamin, mikroelementów i wspomagającego odchudzanie błonnika. 
  • Jeśli nie znajdziesz szparagów, możesz użyć mrożonej fasolki szparagowej.

Kaloryczność: 356 kcal

Czas przygotowania: 15 minut

Przepis dla 1 osoby

Dieta: wegańska

Szparagi smażone z ciecierzycą i pieczarkami – składniki:

  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • 5 pieczarek
  • łyżeczka cząbru mielonego
  • 2/3 łyżeczki czosnku w proszku
  • szczypta pieprzu
  • szczypta soli
  • 4 szparagi
  • 30 g komosy ryżowej
  • 100 g ciecierzycy z puszki

Jak przygotować szparagi smażone z ciecierzycą i pieczarkami

Kaszę gotujemy wg instrukcji na opakowaniu. Ciecierzycę płuczemy z zalewy. Szparagi myjemy i odłamujemy końce. Pieczarki myjemy i kroimy w plasterki. 

Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy pieczarki i solimy. Dusimy, aż odparują całą wodę. 

Dodajemy szparagi, ciecierzycę i ugotowaną komosę. Przyprawiamy do smaku pieprzem i cząbrem. Dusimy, aż szparagi będą chrupiące, ale nie surowe (ok. 5-6 min, jeśli są grubsze, to dłużej. Wtedy można wrzucić je razem z pieczarkami).