- Sezon na szparagi jest bardzo krótki. Nie warto więc zwlekać z zakupem i wykorzystaniem ich w kuchni.
- Mają niski indeks glikemiczny, więc są polecanym warzywem dla osób z insulinoopornością i cukrzycą
- Są źródłem witamin, mikroelementów i wspomagającego odchudzanie błonnika.
- Jeśli nie znajdziesz szparagów, możesz użyć mrożonej fasolki szparagowej.
Kaloryczność: 356 kcal
Czas przygotowania: 15 minut
Przepis dla 1 osoby
Dieta: wegańska
Szparagi smażone z ciecierzycą i pieczarkami – składniki:
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek
- 5 pieczarek
- łyżeczka cząbru mielonego
- 2/3 łyżeczki czosnku w proszku
- szczypta pieprzu
- szczypta soli
- 4 szparagi
- 30 g komosy ryżowej
- 100 g ciecierzycy z puszki
Jak przygotować szparagi smażone z ciecierzycą i pieczarkami
Kaszę gotujemy wg instrukcji na opakowaniu. Ciecierzycę płuczemy z zalewy. Szparagi myjemy i odłamujemy końce. Pieczarki myjemy i kroimy w plasterki.
Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy pieczarki i solimy. Dusimy, aż odparują całą wodę.
Dodajemy szparagi, ciecierzycę i ugotowaną komosę. Przyprawiamy do smaku pieprzem i cząbrem. Dusimy, aż szparagi będą chrupiące, ale nie surowe (ok. 5-6 min, jeśli są grubsze, to dłużej. Wtedy można wrzucić je razem z pieczarkami).