- Twarożek tzatziki z chlebem pełnoziarnistym to smaczne, pełnowartościowe i orzeźwiające śniadanie na ciepłe wiosenne i letnie poranki
- Jeśli chcesz, z tego przepisu można przygotować również sos (dodajmy wtedy trochę mleka) i wykorzystać go do dań z grilla lub sałatek.
- Ten przepis idealnie sprawdzi się jako "finger food" na spotkaniach rodzinnych lub z przyjaciółmi.
Kaloryczność: 389 kcal
Czas przygotowania: 15 minut
Przepis dla 1 osoby
Dieta: wegetariańska
Twarożek tzatziki z chlebem pełnoziarnistym – składniki:
- 1 ząbek czosnku
- 50 ml jogurtu naturalnego
- 1/2 ogórka lub 1 gruntowy
- 1 pomidor
- szczypta pieprzu
- 80 g twarogu półtłustego
- 2 kromki chleba pełnoziarnistego
- 20 g sera feta
Tak przygotować twarożek tzatziki z chlebem pełnoziarnistym
Twaróg mieszamy z jogurtem oraz serem feta. Na tarce ścieramy obranego ogórka, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Mieszamy wszystkie składniki i doprawiamy do smaku pieprzem.
Podajemy z chlebem i pomidorem malinowym.
Pro tip: ser feta jest słony, być może nie potrzeba już więcej solić.