• Twarożek tzatziki z chlebem pełnoziarnistym to smaczne, pełnowartościowe i orzeźwiające śniadanie na ciepłe wiosenne i letnie poranki
  • Jeśli chcesz, z tego przepisu można przygotować również sos (dodajmy wtedy trochę mleka) i wykorzystać go do dań z grilla lub sałatek.
  • Ten przepis idealnie sprawdzi się jako "finger food" na spotkaniach rodzinnych lub z przyjaciółmi.

Kaloryczność: 389 kcal

Czas przygotowania: 15 minut

Przepis dla 1 osoby

Dieta: wegetariańska

Twarożek tzatziki z chlebem pełnoziarnistym – składniki:

  • 1 ząbek czosnku
  • 50 ml jogurtu naturalnego
  • 1/2 ogórka lub 1 gruntowy
  • 1 pomidor
  • szczypta pieprzu
  • 80 g twarogu półtłustego
  • 2 kromki chleba pełnoziarnistego
  • 20 g sera feta

Tak przygotować twarożek tzatziki z chlebem pełnoziarnistym

Twaróg mieszamy z jogurtem oraz serem feta. Na tarce ścieramy obranego ogórka, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Mieszamy wszystkie składniki i doprawiamy do smaku pieprzem. 

Podajemy z chlebem i pomidorem malinowym.

Pro tip: ser feta jest słony, być może nie potrzeba już więcej solić.