• Fasola ze szpinakiem i pomidorami to źródło żelaza niehemowego, które ma mniejszą przyswajalność niż to z mięsa, ale mamy na to kilka sposobów!
  • Pierwszym z nich jest moczenie strączków (problem znika, jeśli kupujemy je w puszce czy słoiku). Dzięki temu pozbywamy się fitynianów, które zmniejszają wchłanianie tego składnika.
  • Drugim sposobem jest dodawanie źródeł witaminy C do posiłku. Tu z pomocą przychodzą nam pomidorki koktajlowe

Kaloryczność: 385 kcal

Czas przygotowania: 15 minut

Przepis dla 1 osoby

Dieta: wegańska

Fasola ze szpinakiem i pomidorami - składniki:

  • ½ cebuli
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • kilka pomidorków koktajlowych
  • 2 garście szpinaku
  • 30 g komosy ryżowej
  • 110 g fasoli konserwowej, odsączonej

Fasola ze szpinakiem i pomidorami - jak przygotować?

Komosę gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Fasolę płuczemy z zalewy. 

Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, cebulę oraz szpinak. Podsmażamy, aż szpinak zredukuje swoją objętość. Dodajemy fasolę, ugotowaną komosę oraz przekrojone na połówki pomidorki. 

Przyprawiamy do smaku solą oraz pieprzem.