- Grillowanie jest bardzo miłą formą spędzania czasu z rodziną czy przyjaciółmi, ale jeśli robimy to nieumiejętnie, narażamy się na szkodliwe toksyny.
- Grillowana pierś z kurczaka z ziołami i pęczakiem dzięki przygotowaniu mięsa na grillu elektrycznym lub patelni grillowej jest zdrowsza, ponieważ nie ma kontaktu z dymem i innymi substancjami, np. rozpałką
Kaloryczność: 374 kcal
Czas przygotowania: 20 minut
Przepis dla 1 osoby
Dieta: tradycyjna
Grillowana pierś z kurczaka z ziołami i pęczakiem - składniki:
- 100 g mięsa z piersi kurczaka
- 10 ml oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka czosnku w proszku
- ½ łyżeczki papryki w proszku
- szczypta pieprzu
- 1 łyżeczka rozmarynu suszonego
- 1 łyżeczka tymianku suszonego
- 2 garście szpinaku
- 40 g kaszy jęczmiennej
Grillowana pierś z kurczaka z ziołami i pęczakiem - przygotowanie:
Mięso myjemy, osuszamy i kroimy w paski. Przygotowujemy marynatę: oliwę wymieszać z ziołami i przyprawami i zalewamy nią mięso. Zostawiamy na kilka godzin (opcjonalnie).
Mięso grillujemy na patelni grillowej, smażymy lub pieczemy bez dodatku tłuszczu (jest w marynacie).
W tym czasie gotujemy kaszę według instrukcji na opakowaniu. Odlewamy nadmiar wody, dodajemy szpinak, czosnek i sól. Dusimy do momentu, aż szpinak zmniejszy objętość.
Podajemy z grillowanym mięsem.