• Grillowanie jest bardzo miłą formą spędzania czasu z rodziną czy przyjaciółmi, ale jeśli robimy to nieumiejętnie, narażamy się na szkodliwe toksyny.
  • Grillowana pierś z kurczaka z ziołami i pęczakiem dzięki przygotowaniu mięsa na grillu elektrycznym lub patelni grillowej jest zdrowsza, ponieważ nie ma kontaktu z dymem i innymi substancjami, np. rozpałką

Kaloryczność: 374 kcal

Czas przygotowania: 20 minut

Przepis dla 1 osoby

Dieta: tradycyjna

Grillowana pierś z kurczaka z ziołami i pęczakiem - składniki:

  • 100 g mięsa z piersi kurczaka
  • 10 ml oliwy z oliwek 
  • 1 łyżeczka czosnku w proszku
  • ½ łyżeczki papryki w proszku
  • szczypta pieprzu
  • 1 łyżeczka rozmarynu suszonego 
  • 1 łyżeczka tymianku suszonego 
  • 2 garście szpinaku
  • 40 g kaszy jęczmiennej

Grillowana pierś z kurczaka z ziołami i pęczakiem - przygotowanie:

Mięso myjemy, osuszamy i kroimy w paski. Przygotowujemy marynatę: oliwę wymieszać z ziołami i przyprawami i zalewamy nią mięso. Zostawiamy na kilka godzin (opcjonalnie). 

Mięso grillujemy na patelni grillowej, smażymy lub pieczemy bez dodatku tłuszczu (jest w marynacie). 

W tym czasie gotujemy kaszę według instrukcji na opakowaniu. Odlewamy nadmiar wody, dodajemy szpinak, czosnek i sól. Dusimy do momentu, aż szpinak zmniejszy objętość. 

Podajemy z grillowanym mięsem.