• Sałatka z twarogiem i pomidorem zawiera wszystkie makroskładniki, więc osoby z zaburzeniami gospodarki węglowodanowej mogą po nią sięgać bez obaw.
  • Olej lniany jest bardzo zdrowy, chociaż ma swój specyficzny smak. Warto go jednak włączyć do diety ze względu na obecność kwasów tłuszczowych z rodziny omega -3.

Kaloryczność: 396 kcal

Czas przygotowania: 10 minut

Przepis dla 1 osoby

Dieta: wegetariańska

Sałatka z twarogiem i pomidorem - składniki:

  • 1 łyżka pestek dyni
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • 1 łyżeczka oleju lnianego
  • 1 pomidor
  • ½  łyżki nasion słonecznika
  • 45g twarogu półtłustego
  • 2 kromki chleba pełnoziarnistego
  • 2 łyżki kiełków lucerny lub innych
  • 2 łyżeczki koperku
  • 2 łyżki soku z cytryny

Sałatka z twarogiem i pomidorem - przygotowanie:

Do miseczki wykładamy kiełki, pokrojonego pomidora i pokruszony w dłoniach twaróg.

Na suchej patelni prażymy pestki dyni i nasiona słonecznika. Dodajemy do sałatki. 

Przygotowujemy dressing: olej mieszamy z octem balsamicznym oraz sokiem z cytryny. Polewamy sałatkę bezpośrednio przed podaniem. 

Posypujemy posiekanym koperkiem. Przyprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. 

Podajemy z pełnoziarnistym pieczywem.