- Sałatka z twarogiem i pomidorem zawiera wszystkie makroskładniki, więc osoby z zaburzeniami gospodarki węglowodanowej mogą po nią sięgać bez obaw.
- Olej lniany jest bardzo zdrowy, chociaż ma swój specyficzny smak. Warto go jednak włączyć do diety ze względu na obecność kwasów tłuszczowych z rodziny omega -3.
Kaloryczność: 396 kcal
Czas przygotowania: 10 minut
Przepis dla 1 osoby
Dieta: wegetariańska
Sałatka z twarogiem i pomidorem - składniki:
- 1 łyżka pestek dyni
- 1 łyżka octu balsamicznego
- 1 łyżeczka oleju lnianego
- 1 pomidor
- ½ łyżki nasion słonecznika
- 45g twarogu półtłustego
- 2 kromki chleba pełnoziarnistego
- 2 łyżki kiełków lucerny lub innych
- 2 łyżeczki koperku
- 2 łyżki soku z cytryny
Sałatka z twarogiem i pomidorem - przygotowanie:
Do miseczki wykładamy kiełki, pokrojonego pomidora i pokruszony w dłoniach twaróg.
Na suchej patelni prażymy pestki dyni i nasiona słonecznika. Dodajemy do sałatki.
Przygotowujemy dressing: olej mieszamy z octem balsamicznym oraz sokiem z cytryny. Polewamy sałatkę bezpośrednio przed podaniem.
Posypujemy posiekanym koperkiem. Przyprawiamy do smaku solą oraz pieprzem.
Podajemy z pełnoziarnistym pieczywem.