- Jaja i szpinak to doskonałe źródło żelaza. By nie ograniczać jego wchłanialności, warto wybrać pieczywo na zakwasie, które ma obniżoną ilość fitynianów dzięki fermentacji.
- Jeśli jesteś fanem szakszuki tak jak my, to koniecznie wypróbuj inne nasze przepisy na to danie!
Kaloryczność: 417kcal
Czas przygotowania: 15 minut
Przepis dla 1 osoby
Dieta: wegetariańska
Zielona szakszuka - składniki:
- 2 jaja kurze
- 50 g groszku zielonego, mrożonego
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek
- Szczypta pieprzu
- Szczypta soli
- 2 garście szpinaku
- 2 kromki chleba pełnoziarnistego
- Szczypta gałki muszkatołowej
Zielona szakszuka - sposób przygotowania:
Szpinak siekamy na drobne listki. Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy szpinak i mrożony groszek. Dodajemy sól, pieprz i gałkę muszkatołową.
Jak warzywa zmiękną, robimy dwa dołeczki i wbijamy w nie jajka. Dusimy pod przykryciem, aż jajka się zetną.
Podajemy z pełnoziarnistym pieczywem