- Bibimbap to najbardziej popularne danie kuchni koreańskiej
- Warzywa mogą być swobodnie wymieniane
- Jeśli zależy Ci na wersji wegetariańskiej, zamień mięso na pieczone w sosie sojowym tofu
- Kimchi w tym przepisie jest dodatkiem opcjonalnym, może być zamienione np. na duszony szpinak, siekaną czerwoną kapustę lub inne warzywa.
Kaloryczność: 439kcal
Czas przygotowania: 30 minut
Przepis dla 1 osoby
Dieta: tradycyjna, bezglutenowa
Bibimbap - składniki:
- 1 jajo kurze
- 2 marchewki
- ½ łyżeczki miodu pszczelego
- ½ ogórka lub 1 gruntowy
- 5 ml oleju sezamowego
- 2 łyżeczki sosu sojowego
- 50 g wołowiny mielonej
- 100 g kimchi
- 1 łyżka sosu sriracha lub pasty gochuchang
- 40 g ryżu do sushi
Bibimbap - sposób przygotowania:
Ryż gotujemy wg instrukcji na opakowaniu. Przygotowujemy sos: sos sojowy, miód i srirachę (lub pastę gochuchang) mieszamy z ok. 30 ml wody na gładki sos. Odstawiamy.
Marchewkę i ogórka kroimy w słupki. Mięso podsmażamy na suchej patelni (tłuszcz wytopi się pod wpływem temperatury).
Przekładamy do miseczki. Na tej samej patelni podsmażamy pokrojoną w słupki marchewkę. Przekładamy do miseczki.
Przygotowujemy sadzone jajko - ważne jest, by żółtko nie było bardzo ścięte.
Wszystko układamy w miseczce: Na spód przekładamy ryż, potem mięso, a warzywa układamy po bokach. Kimchi warto odcisnąć z nadmiaru soku.
Na mięso na środek miseczki wykładamy jajko. Polewamy przygotowanym wcześniej sosem.
Bibimbap jest potrawą, w której wszystkie składniki trzeba dokładnie wymieszać przed zjedzeniem.