• Bibimbap to najbardziej popularne danie kuchni koreańskiej
  • Warzywa mogą być swobodnie wymieniane
  • Jeśli zależy Ci na wersji wegetariańskiej, zamień mięso na pieczone w sosie sojowym tofu
  • Kimchi w tym przepisie jest dodatkiem opcjonalnym, może być zamienione np. na duszony szpinak, siekaną czerwoną kapustę lub inne warzywa.

Kaloryczność: 439kcal

Czas przygotowania: 30 minut

Przepis dla 1 osoby

Dieta: tradycyjna, bezglutenowa

Bibimbap - składniki:

  • 1 jajo kurze
  • 2 marchewki
  • ½ łyżeczki miodu pszczelego
  • ½ ogórka lub 1 gruntowy
  • 5 ml oleju sezamowego
  • 2 łyżeczki sosu sojowego
  • 50 g wołowiny mielonej
  • 100 g kimchi
  • 1 łyżka sosu sriracha lub pasty gochuchang
  • 40 g ryżu do sushi 

Bibimbap - sposób przygotowania:

Ryż gotujemy wg instrukcji na opakowaniu. Przygotowujemy sos: sos sojowy, miód i srirachę (lub pastę gochuchang) mieszamy z ok. 30 ml wody na gładki sos. Odstawiamy. 

Marchewkę i ogórka kroimy w słupki. Mięso podsmażamy na suchej patelni (tłuszcz wytopi się pod wpływem temperatury).

Przekładamy do miseczki. Na tej samej patelni podsmażamy pokrojoną w słupki marchewkę. Przekładamy do miseczki. 

Przygotowujemy sadzone jajko - ważne jest, by żółtko nie było bardzo ścięte.

Wszystko układamy w miseczce: Na spód przekładamy ryż, potem mięso, a warzywa układamy po bokach. Kimchi warto odcisnąć z nadmiaru soku. 

Na mięso na środek miseczki wykładamy jajko. Polewamy przygotowanym wcześniej sosem.

Bibimbap jest potrawą, w której wszystkie składniki trzeba dokładnie wymieszać przed zjedzeniem.